Beba Zdravlje i njega bebe 19. studenoga 2019.

Upala pluća još uvijek je najveći svjetski 'ubojica' male djece, a može se spriječiti

Foto: Gettyimages
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pneumonija je prošle godine ubila više od 800.000 beba i male djece ili jedno dijete svakih 39 sekundi unatoč tome što je izlječiva i uglavnom se može spriječiti

U izvješću o tome što su opisali kao "zaboravljenu epidemiju", Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), organizacija Save the Children i četiri druge zdravstvene agencije pozvali su vlade da povećaju ulaganja u cjepiva za sprečavanje pneumonije te zdravstvene usluge i lijekove za liječenje.

- Činjenica da je ova bolest koja se može spriječiti, izliječiti i lako dijagnosticirati još uvijek najveći svjetski ubojica male djece iskreno je šokantna - rekao je Seth Berkley, izvršni direktor saveza za cjepivo GAVI.

Možda te zanima... Respiratorni sincicijski virus posebno je opasan za bebe Beba

Pneumonija ili upala pluća je bolest pluća koja može biti uzrokovana bakterijama, virusima ili gljivicama. Žrtve se moraju boriti za dah dok im se pluća pune gnojem i tekućinom. Može se spriječiti cjepivima, liječiti antibioticima i - u teškim slučajevima - kisikom, ali u siromašnijim zemljama pristup njima je često ograničen.

Nigerija, Indija, Pakistan, Demokratska Republika Kongo i Etiopija odgovorne su za smrt više od polovice djece koja su prošle godine umrla od upale pluća, a većinom su to bila djeca koja nisu navršila drugi rođendan.

- Milijuni djece umiru od želje za cjepivima, pristupačnim antibioticima i rutinskim liječenjem kisikom - rekao je Kevin Watkins, izvršni direktor Save the Children. Upozorio je i kako je to zaboravljena globalna epidemija koja zahtijeva hitan međunarodni odgovor.

U izvješću se navodi da upala pluća uzrokuje 15 posto smrti djece u dobi ispod pet godina. No za istraživanje te bolesti troši se samo tri posto iznosa koji se troši za istraživanje zaraznih bolesti čime se mnogo zaostaje za istraživanjima drugih bolesti, poput malarije. (bs)

Možda te zanima... Gripa je posebno opasna za djecu - što sve trebaš znati Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.