Beba Zdravlje i njega bebe 05. srpnja 2018.

U Hrvatskoj se uvodi novo obavezno cjepivo za djecu do godinu dana

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uz Hrvatsku cjepivo protiv pneumokoka u Europskoj Uniji nemaju još samo Malta i Estonija, a prema prijedlogu kalendara cijepljenja od 2019. godine cijepit će se sva djeca u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci

Od iduće godine se u program obveznog cijepljenja u Hrvatskoj uvodi cjepivo protiv pneumokoka. Ta je bakterija čest uzročnik infekcija kod djece, a osim upala uha i pluća može dovesti i do meningitisa te sepse.

Možda te zanima... 7 stvari koje morate znati o pneumokoku i bolestima koje uzrokuje Vrtić

Cjepivo je i do sada postojalo u takozvanom programu dva, za kronično bolesnu i djecu narušena imuniteta, no prema prijedlogu kalendara cijepljenja od 2019. godine cijepit će se sva djeca u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci.

Odgovori stručnjaka: Što sve trebate znati o pneumokoku?

beba cjepivo cijepljenje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uz Hrvatsku ovo cjepivo u Europskoj Uniji nemaju još samo Malta i Estonija, a promjena kalendara cijepljenja je sada u javnoj raspravi. Kako su u posljednjih nekoliko godina antivakcinacijske kampanje sve glasnije, očekuje se da će kampanja biti burna. Ako program bude prihvaćen, cjepivo će, kao i sva ostala, biti obvezno i besplatno.

Osim ove, u kalendaru cijepljenja iduće godine stiže još jedna promjena. Kako je od 2007. godine cjepivo protiv hepatitisa B prebačeno na prvu godinu života, djeca koja će na jesen upisati šesti razred neće ići na cijepljenje protiv hepatitisa B jer su to cjepivo već primili.

beba cijepljenje cjepivo Možda te zanima... Tko je odgovoran u slučaju nuspojava cijepljenja? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.