Beba 02. studenoga 2022.

Što ako novorođenče na Apgar testu dobije ocjenu manju od 10? Kroz ovo testiranje prolaze sve bebe, evo što o njemu trebate znati

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Apgar test se provodi odmah nakon poroda i svrha mu je ocijeniti bebino zdravlje i prepoznati eventualne probleme. Saznajte što on znači.

Kada se beba rodi, medicinsko osoblje napravi prvu procjenu vitalnosti. Najvažnije je da ne očekujete previše prerano, ne dosegnu sve bebe najbolje ocjene u prvoj minuti. Ovaj test pokazuje treba li novorođenče odmah neku medicinsku pomoć. 

Test je razvila anesteziologinja Virginia Apgar 1952. godine, a provodi se u modernim bolnicama širom svijeta - mjeri se pet vrijednosti: boja kože, disanje, napetost mišića, odgovor na podražaj i srčana akcija.

Svaki pokazatelj ocjenjuje se ocjenom od 0 do 2, a ukupno je moguće ostvariti 10 bodova. Procjena se obavlja nakon prve minute, a onda pet minuta nakon rođenja. Ponekad rezultati prvog testa mogu biti slabiji. Na primjer, ako su bebe rođene prerano ili carskim rezom, ponekad imaju niže od prosječnih rezultata, osobito na prvom testu.

Možda te zanima... 25 supermoći s kojima se bebe rađaju Beba

Dakle, tipični rezultat Apgar testa je od 8 do 10. Svaki rezultat koji je niži od 6, pokazuje liječnicima da novorođenče treba hitnu medicinsku pomoć. To mogu biti jednostavni zahvati poput usisavanja dišnih putova ili davanje kisika za aktivnu reanimaciju. Nešto niži rezultat (posebno ako se radi u prvoj minuti) je uobičajen, posebno kod beba rođenih:

  • carskim rezom
  • nakon rizične trudnoće
  • poslije porođaja s komplikacijama
  • kod prijevremeno rođenih beba

Svaki rezultat Apgar test ispod 7 ukazuje da je bebi potrebna medicinska pomoć i da je možda patilo od nedovoljne oksigenacije tijekom porođaja. Što je niži Apgar rezultat, bebi treba više pomoći da se prilagodi samostalnom disanju van maternice.

Apgar test ukazuje na sposobnost prilagodbe novorođenčeta. U većine novorođenčadi dovoljne su ove dvije procjene Apgar u prvoj i petoj minuti života. Međutim, ako je potrebno (a to je slučaj kod djece koja nisu vitalna i zahtijevaju postupke oživljavanja), procjena se nastavlja nakon 10, 15 i 20 minuta.

"Ocjena Apgar ukazuje na brzinu i sposobnost prilagodbe novorođenčeta na izvanmaternične uvjete života. Pritom većina vitalne novorođenčadi ostvaruje ocjenu Apgar od 8 do 10", kaže dr. Anita Pavičić Bošnjak, specijalist pedijatar na Odjelu za neonatologiju Klinike za ginekologiju i porodništvo u KB Sveti Duh u Zagrebu.

Ako vaša beba ima nizak rezultat na Apgar testu, nema potrebe za panikom. Drugim riječima, ako je vaša beba rođena sa niskim Apgar rezultatom, to ne znači nužno da je beba nezdrava ili loše. Većina djece rođene sa niskim Apgar rezultatima nemaju dugotrajne ili trajne posljedice ili probleme. S druge strane, samo zato što je vaša beba imala normalan rezultat ne znači da je vaša beba savršena.

Možda te zanima... Što sve tvoja beba može u prva tri mjeseca? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.