Beba Zdravlje i njega bebe 16. prosinca 2020.

Savjeti dermatologa: Kako zimi zaštiti i održavati bebinu kožu zdravom?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tijekom hladnih zimskih dana svaka koža je na udaru ekstremnih uvjeta i podložna sušenju, crvenilu i oštećenju, a pogotovo izrazito osjetljiva koža beba stoga je zaštita kože zimi izuzetno važna za nježnu bebinu kožu.

Budući da je bebina koža osjetljivija od kože odraslih, bitno je znati kako je njegovati da bi ostala zdrava. Uslijed utjecaja okolišnih čimbenika, ponajprije hladnog vremena i vjetra vani, suhog zraka u zatvorenim prostorijama zbog centralnog grijanja i učestalog tuširanja vrućom vodom, dolazi do dehidracije kože.

Prvi znakovi suhe kože su: svrbež, ljuštenje i zatezanje kože, iritacija, i ponekad pojava otočića suhe, zadebljane, crvene, ljuskave kože – ekcema. Osjeća se gubitak napetosti i punoće kože uz pojavu naboranosti. Na dodir suha koža može biti gruba. Suhoća kože najranije se primijeti na prednjim stranama potkoljenica, na vanjskim stranama nadlaktica i na trupu u pojasnoj regiji.

Prati razvoj svoje bebe po mjesecima u prvoj godini života kroz edukativan videoserijal sa stručnjacima, članke i blogove poznatih mama. Pampers i missMAMA stručno i s ljubavlju vode mamu i bebu kroz prvu godinu.

Nažalost, pojava suhe kože kod dojenčadi vrlo je česta u današnje vrijeme, ali roditelji bi tome trebali pridavati pažnju prije nego se problem pogorša. Donosimo ti savjete Ivane Manola, dr. med., spec. dermatologije i venerologije iz Poliklinike Manola.

​Kupanje i njega kože

Vruća voda isušuje kožu pa se za umivanje, tuširanje, kupanje i pranje ruku preporučuje koristiti uvijek mlaku vodu temperature 30-32 stupnja. Dugotrajno kupanje/ tuširanje isušuje kožu pa je svakako poželjno skratiti vrijeme provedeno u kadi i to najviše 2-3 puta tjedno u zimskim mjesecima. Kod kupanja u kadi preporučuje se korištenje uljnih kupki i ulja za tuširanje koji sadrže pantenol, nezasićene masne kiseline, bademovo ili zobeno ulje.

Važno je odmah nakon kupanja, unutar 3 minute, na poluvlažnu kožu kružno utrljati losion za njegu. Kako bi se postigao najbolji učinak preporučuje se kožu ne sušiti trljanjem ručnikom, već ju nježno tapkati i nanijeti losion. Preparati koji pomažu hidraciji suhe kože bi trebali sadržavati: glicerin, shea maslac, ureu, laktate, omega masne kiseline, pantenol. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver Koliko često se bebe trebaju kupati?

Ovlaživači zraka

U sezoni grijanja dolazi do značajnog smanjenja postotka vlage u zraku što dovodi do isušivanja kože. Zato je potrebno ovlažiti zrak u prostorijama u kojim boravimo ovlaživačima zraka ili stavljanjem vlažnih ručnika preko radijatora.

beba spavanje Možda te zanima... 5 najčešćih problema s dječjom kožom Beba

Njega lica i ruku

U zimskim mjesecima vrlo je važna odgovarajuća njega lica i ruku. Zbog hladnog zraka i vjetra s jedne strane i suhog zraka u grijanim prostorima s druge strane, koža ovih izloženih dijelova postaje izrazito suha. Zimska njega suhe kože lica temelji se na primjeni masnijih krema koje sadrže linolnu kiselinu, glicerol, ureu, laktate, omega masne kiseline. Kod vrlo osjetljive kože lica preporučuje se umivati termalnom vodom ili čajem lipe sobne temperature. Beba bi svakako trebala nositi pamučne (nikako vunene) rukavice.

Njega usana

Usne zahtijevaju posebnu njegu jer nemaju lojne žlijezde koje izlučuju esencijalne masti. Djelovanjem vjetra i hladnog zraka dolazi do pojave ispucalih usana. U svakodnevnoj njezi ispucalih usana preporučuju se jednostavni balzami. Vazelin, shea maslac, pantenol, vitamin E su sastojci koji jako dobro i učinkovito vlaže usne.

beba ručnik kupanje Možda te zanima... 8 stvari koje morate znati o njezi bebine kože Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • financijske

    Posudite novac bez intervencije banke Treba li vam novac i danas? Pogledajte što Grupa za financijske usluge može uciniti za vas. Novac možete posuditi bez intervencije banke i po izuzetno atraktivnim uvjetima i cijenama. Iznos kredita je minimalno 2.000 eura i 500.000. 000 eura, a rok zajma je izmedu 1 i 30 godina. Investitori vam omogucuju da dobijete kredit bez da imate posla s bankom. To takoder štedi troškove vašeg kredita. E-pošta: 1 :    infos.kredit700@gmail.com E-pošta  2 :   financijske-usluge@net.hr Whatsapp:    +33 7 55 17 86 25

  • financijske

    Posudite novac bez intervencije banke Treba li vam novac i danas? Pogledajte što Grupa za financijske usluge može uciniti za vas. Novac možete posuditi bez intervencije banke i po izuzetno atraktivnim uvjetima i cijenama. Iznos kredita je minimalno 2.000 eura i 500.000. 000 eura, a rok zajma je izmedu 1 i 30 godina. Investitori vam omogucuju da dobijete kredit bez da imate posla s bankom. To takoder štedi troškove vašeg kredita. E-pošta: 1 :    infos.kredit700@gmail.com E-pošta  2 :   financijske-usluge@net.hr Whatsapp:    +33 7 55 17 86 25

  • voxovej

    single mom makes $89844 yr in her spare time on computer without buying and selling any thing. I got inspired and start work now within a month and am making $125 per hour for more information visit ..... www.earn75.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.