Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 14. rujna 2020.

Dermatitis prolazi do četvrte godine života: Kako ga liječiti?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pravilnom njegom kože djece s atopijskim dermatitisom moguće je prorijediti pa i spriječiti epizode pogoršanja tijeka bolesti, dok je u akutnoj fazi bolesti potrebno i lokalno liječenje kožnih lezija kortikosteroidnim kremama te uzimanje antihistaminika prema odredbi liječnika

Roditeljska uloga kod djece s atopijskim dermatitisom je vrlo zahtjevna u smislu prevencije pogoršanja bolesti. Ponekad je vrlo teško prihvatiti činjenicu da kožne promjene neće tako brzo nestati i da je potrebna konstantna njega kako bi se držale pod kontrolom. Koža kod takve djece je vrlo osjetljiva i zahtjeva posebnu njegu. Pravilnom njegom kože moguće je prorijediti  pa i spriječiti epizode pogoršanja tijeka bolesti.

Glavni razlog svrbeža je suha koža i zato je za kupanje potrebno koristiti uljne kupke. Kupke na koži stvaraju sloj umjetnih masnoća koje osiguravaju vlažnost kože. Dodatna vlažnost kože postiže se i korištenjem emolijentnih krema i losiona. Kožu je potrebno namazati više puta dnevno i obavezno nakon kupanja. Sušenje se provodi tapkanjem mekim ručnikom ili pelenom, bez trljanja.

beba, ručnik Možda te zanima... Vaša iskustva s atopijskim dermatitisom Beba

Najvažnije je eliminirati alergen

Dijete treba nositi laganu pamučnu odjeću, sa što manje direktnih i čvrstih dodira s kožom. Dodatnu provokaciju kože može izazvati pretjerano utopljavanje i izlaganje suncu, kontakt s deterdžentima ili omekšivačima vode kao i sapunima, emocionalni stresovi te boravak u zadimljenim prostorijama.

Redovitom njegom noktiju i stavljanjem zaštitne rukavice prilikom spavanja spriječit će se dodatno oštećenje kože kao i mogućnost infekcije kože. Nikako se ne smije zanemariti važnost pranja ruku djeteta (bez sapuna) te osobe koja provodi njegu kože djeteta.
Odlično je kad se pronađe uzrok bolesti, tj. započne s alergološkom obradom te je izuzetno važno redovito se kontrolirati kod specijaliste alergologa. Nikakvi lijekovi, kao ni pripravci za njegu kože ne smiju se koristiti bez prethodne konzultacije s liječnikom. Najvažnije je eliminirati iz djetetove okoline ili prehrane uzročni alergen.

Maja Vurnek Živković Možda te zanima... Kožna bolest ne smije biti prepreka maženju Beba

U akutnoj fazi bolesti uz navedenu njegu kože potrebno je i lokalno liječenje kožnih lezija kortikosteroidnim kremama te uzimanje antihistaminika prema odredbi liječnika. Upravo faze pogoršanja bolesti najteže su za dijete i emocionalna bliskost s roditeljima im je neprocjenjivo važna. Kvalitetnom njegom, lokalnim liječenjem kožnih promjena i otklanjanjem uzročnog alergena, atopijski dermatitis u većini slučajeva prolazi do kraja treće ili četvrte godine života. Idealnom kombinacijom preparata za kožu koja je individualna neugodni simptomi bolesti vrlo brzo će biti prošlost.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.