Native sadržaj Dobrodošla, bebice! 21. veljače 2024.

Dermatolog savjetuje: Koliko često se bebe i mala djeca trebaju kupati?

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dermatolog Scott A. Norton objasnio je nekoliko činjenica kad je u pitanju kupanje beba i male djece te izdvojio najvažnije savjete za roditelje.

Tvoje novorođenče koje se tek privikava na svijet oko sebe spremno je za prvo kupanje i vrijeme je da napraviš sve potrebne pripreme, kako bi kupanje bilo što ugodnije. Naime, kupanje novorođenčeta ne služi samo kako bi beba bila čista, nego i za dodatno zbližavanje tebe i djeteta. Neke bebe uživaju biti u toploj vodi od samog početka, dok nekima treba vremena da se priviknu na taj novi osjećaj vode na njihovoj osjetljivoj koži.

Novorođenče se ne znoji i ne prlja na način na koji se prljaju ostala djeca. Kritične situacije su kada procuri pelena ili kada se beba zbljucka. Zato bebu ne treba kupati svaki dan, ali svaki drugi ili u ovim kritičnim situacijama bilo bi poželjno. 

I američko udruženje pedijatara preporučuje da malu djecu, a posebno novorođenčad, ne treba kupati svaki dan. Iako se roditelji trebaju pobrinuti da pelene mijenjaju redovito i po potrebi, svakodnevno kupanje je nepotrebno sve dok beba ne nauči puzati i zaista se počne prljati. 

Zašto se onda roditelji osjećaju kao da trebaju svakodnevno kupati djecu? Dermatolog Scott A. Norton objasnio je nekoliko činjenica kad je u pitanju kupanje beba i male djece te izdvojio najvažnije savjete za roditelje

Obična voda je najbolji izbor

Ne postoji znanstveni ili biološki odgovor na to kako često trebaš kupati svoje dijete. Nekada su roditelji jako rijetko kupali svoju djecu, ali moderna vremena učinila su svakodnevno kupanje nekom vrstom društvene norme. 

Bebe i malu djecu, posebno onu koja još ne hodaju u potpunosti, ne treba prati sa sapunom svaki dan. Ako dijete ima osjetljivu i suhu kožu, roditelji bi trebali koristiti blagi sapun samo jednom tjedno. 

Sve ostale dane, dijete bi se jednostavno trebalo kupati ili ispirati s mlakom običnom vodom ako su relativno čista. Zapravo, roditelji bi većinu dana trebali kupati djecu u običnoj vodi bez sapuna ili po potrebi kao dio rutine. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uzroci osjetljive kože

Mnogi problemi s osjetljivom iritiranom kožom pogoršaju se zbog navika kupanja koje nenamjerno isušuju kožu previše. Primjerice, namakanje u pretoploj kupki duži period vremena i korištenje raznoraznih spužvica ili krpica uzrokuju suhu kožu. Mnoga postojeća stanja kože se pogoršavaju ako roditelji previše kupaju dijete ili koriste parfumirane sapune koji isušuju kožu. 

Neka stanja, poput ekcema (atopijski dermatitis) nisu uzrokovana prljavštinom ili nedostatkom higijene stoga roditelji ne bi smjeli dodatno čistiti sa spužvicama upaljena područja jer će na taj način uzrokovati suhost te će osjetljiva koža postati još više suha. 

Savjeti za kupanje male djece koja imaju suhu i osjetljivu kožu ili neku kožnu bolest poput ekcema:

  • Odgovarajuća temperatura kupke, voda bi trebala biti mlaka.
  • Kupke bi trebale biti kratke, od 5 do 10 minuta.
  • Koristi blage sapune bez mirisa ili sredstva za čišćenje bez sapuna kako bi izbjegla isušivanje dječje kože.
  • Koristi male količine sapuna i peri dijete s rukama umjesto sa spužvicom ili krpicom.
  • Dijete ne bi smjelo sjediti i igrati se u kadi ili bazenčiću ako je voda sva sapunasta.
  • Koristi sapun na kraju kupanja, a ne na početku.
  • Na kraju kupanja, isperi dijete sa svježom toplom vodom kako bi uklonila sapun s tijela. Pusti dijete neka 'pleše' ili se 'vrpolji' nekoliko sekundi kako bi odbacilo ostatak vode i zatim nanijeti hidratantna sredstva: kreme, ulja ili losione dok je dječja koža još uvijek mokra, odnosno vlažna.
  • Običan vazelin može bioti odličan ovlaživač, posebno ako se nanosi dok je koža još mokra. 
  • Od trećeg mjeseca nadalje možeš upotrebljavati ulje - primjerice, maslinovo ulje, ulje nevena ili badema istovremeno čiste vlasište i čine ga mekim
  • Izbjegavaj kreme s mirisima, konzervansima i drugim štetnim kemikalijama. Jednostavni proizvodi sa što manje dodataka su najčešće bolji za kožu. 
  • Nemoj koristiti proizvode koji u sebi imaju alkohol.

Neka igre na otvorenom počnu! Klikni & Uštedi!

 | Author: