Školarci Zdravlje osnovnoškolca 09. travnja 2020.

Borba sa suhom kožom: Može li se pretjerati s kremama?

Foto: Pexels

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zbog pandemije koronavirusa savjetuje se učestalo pranje ruku i ostanak kod kuće, što dodatno može isušiti kožu djeteta. Donosimo ti savjete kako njegovati dječju kožu u takvim posebnim okolnostima

Koža je naš najveći organ, koji čini 18 posto ukupne tjelesne težine te nam pomaže u održavanju unutrašnje temperature, štiti od štetnih bakterija, ozljeda i alergena. No da bi neometano obavljala svoju zaštitnu ulogu, vrlo je važan njezin zaštitnik - mikrobiom. On je prva linija obrane tijela od raznih bolesti, a njegovo sazrijevanje tijekom djetinjstva predstavlja presudan korak u razvoju imunološkog sustava u odrasloj dobi. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Važnost mikrobioma tijekom odrastanja

Koža je prekrivena mikrobiomom, zajednicom mikroorganizama koju čine bakterije, gljivice, paraziti i virusi. Prvi susret djeteta s bakterijama dogodit će se već u majčinoj posteljici, zatim tijekom poroda i kasnije dojenjem. Mikrobiom se nastavlja intenzivno formirati tijekom prvih mjeseci života, a do kraja druge godine formira sastav koji ostaje tijekom cijelog života i u potpunosti je jedinstven kod svake osobe.

Stručnjaci iz La Roche-Posay laboratorija godinama su istraživali kožni mikrobiom te su uspjeli dokazati da njegova neravnoteža dovodi do ekcema i pojave kožnih oboljenja, kao što su atopijski dermatitis, seboreični dermatitis, psorijaza, akne i brojna druga oboljenja. Stoga je važno od najranije dobi voditi računa o njegovoj ravnoteži te reagirati ako se pojave znakovi disbalansa.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Kako zaštititi isušenu dječju kožu?

Zbog preventivnih mjera protiv koronavirusa, primorani smo na boravak u uvjetima koji mogu dodatno isušiti kožu, posebno ako nekoliko faktora djeluje istovremeno. Obrati pozornost na neke od glavnih uzročnika suhe kože:

1. Kućno grijanje

Grijanje ili klimatizacija zatvorenog prostora rezultira izrazito suhim zrakom. Zbog toga je važno prostor povremeno provjetriti, a za održavanje vlažnosti zraka može pomoći i ovlaživač zraka.

2. Jaki sapuni

Prirodni pH kože je između 4,5 do 7,5, a korištenje sapuna koji su prekiseli ili previše alkalni može isušiti kožu uklanjajući iz nje prirodne lipide. Zbog toga se upravo na području ruku najčešće mogu vidjeti znakovi suhe kože, posebno na prostoru između prstiju. 

"Voda, sapuni, deterdženti, dezinficijensi i antiseptici pripadaju skupini koja u dermatološkom smislu nije uvijek prijatelj koži. Oni jako remete njezin pH i mikrobiom", objašnjava dr. Iva Bojčić, specijalist dermatovenerolog Kliničkog bolničkog centra Split.
 

3. Dehidracija

Jedan od glavnih znakova dehidracije, odnosno ne unošenja dovoljno tekućine u organizam, jesu ispucale usne. Dehidracija je češća u hladnijim razdobljima godine nego ljeti, kad generalno unosimo više tekućine. Preporuka za dnevni unos vode po dječjoj dobi je sljedeća:

  • 5-8 godina: pet čaša vode
  • 9-12 godina: sedam čaša vode
  • Više od 13 godina: osam do deset čaša vode

4. Ekstremni vremenski uvjeti i sunce

Izrazito toplo ili hladno vrijeme može promijeniti razine vlage u zraku zbog čega organizam gubi vodu i isušuje kožu. Osim toga, u toplijim razdobljima sunčeve zrake mogu djelovati vrlo agresivno na kožu, pogotovo ako nije zaštićena kremom sa zaštitnim faktorom.

5. Preuska odjeća

Preuska odjeća stvara trenje između kože i tkanine, što dodatno oštećuje i isušuje kožu. Dječja odjeća bi prije svega trebala biti udobna i komotna kako bi se dijete moglo slobodno kretati i igrati u njoj.

6. Predug boravak u vodi

Predugo tuširanje ili kupanje u vrućoj vodi, kao i predug boravak u bazenu, mogu uzrokovati gubitak lipida i isušivanje kože. Kupanje ograniči na maksimalno deset minuta i pripazi da voda nije vruća, nego umjereno topla. Također, nakon kupanja ručnik je potrebno nježno utapkati u kožu umjesto struganja koje oštećuje kožu.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Sve to rezultira pojavom suhe kože koju možemo podijeliti u tri kategorije:

  1. Blago suha koža - izrazito sitne ljuskice na koži, umjereno crvenilo bez boli
  2. Umjereno suha koža - ljuskice, crvenilo i svrbež, moguće pukotine na koži
  3. Izrazito suha koža sklona atopiji - brojne ljuskice, svrbež, bolno crvenilo i moguće krvarenje iz pukotina

Neovisno o tomu u koju od navedenih kategorija spada koža djeteta, potrebno ju je njegovati proizvodima koji će joj pomoći u obnovi i zacjeljivanju, odnosno proizvodima koji kožni mikrobiom dovode u ravnotežu. Jedan takav je Lipikar Baume AP+M, koji je posebno djelotvoran i kod najtežih slučajeva kože sklone atopiji. To je inovativan balzam koji koži vraća lipide, obnavlja ju i smiruje, djeluje protiv iritacije i svrbeži, sadrži prebiotike koji hrane kožu te djeluje protiv ponovnog vraćanja i pogoršanja stanja. Proizvod je namijenjen djeci ili odraslima s iznimno suhom kožom sklonoj atopiji.

"Ono što treba zapamtiti je da nema ograničenja u korištenju neutralnih krema. Treba ih koristiti koliko god je potrebno da koža ne bude suha." dr. Iva Bojčić

U borbi protiv suhe kože nemoj zanemariti ni zdrave životne i prehrambene navike djeteta. Sve će to doprinijeti ravnoteži mikrobioma, koji jedino tako može obavljati svoju ulogu zaštite organizma.

Lipikar Baume AP+M i ostale proizvode iz Lipikar linije naruči iz sigurnosti doma iz ljekarne Švaljek, gdje te čeka popust od 20 % i besplatna dostava!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.