Beba Zdravlje i njega bebe 30. svibnja 2016.

Kako brinuti o suhoj i nježnoj dječjoj koži?

beba, njega
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koža vašeg djeteta posebno je osjetljiva i zato je suha koža čest problem. Svrbež, ljuštenje i zatezanje kože prvi su znakovi suhoće

Koža vašeg djeteta izrazito je mekana, ali zato i osjetljiva, i u dojenačkoj dobi potrebna joj je posebna njega. Osjetljivija je na iritanse, promjene temperature i vlažnosti. Zato kožu svog djeteta trebate zaštititi od promjena klimatskih uvjeta i grubih sredstava za čišćenje.

Suha koža je čest problem kod djece. Prvi znakovi suhe kože su: svrbež, ljuštenje i zatezanje kože, iritacija te ponekad pojava otočića suhe, zadebljane, crvene, ljuskave kože – ekcema. Osjeća se gubitak napetosti i punoće kože uz pojavu naboranosti, a na dodir suha koža može biti gruba. Suhoća kože najranije se primijeti na prednjim stranama potkoljenica, na vanjskim stranama nadlaktica i na trupu u pojasnoj regiji. U težim slučajevima svakako se trebate obratiti liječniku, ali bitna je njega i pravi način zaštite kože.

Kraće kupanje i njega emolijentima poslije

Kod kupanja je bitno da bude kraće, ne dulje od 5 do 10 minuta, u toploj vodi. Pazite da voda nije vruća, a možete dodati par kapi ulja. Koristite blaga sredstva za kožu ili šampone posebno namijenjene za osjetljivu dječju kožu.

Vrlo je važno odmah nakon kupanja, unutar tri minute, na poluvlažnu kožu kružno utrljati emolijent. Emolijent (losion za njegu) je sredstvo koje je mekano i lako se upija u kožu. Nanosi se odmah nakon kupanja na poluvlažnu kožu. Kako bi se postigao najbolji učinak preporučuje se kožu ne sušiti trljanjem ručnikom, već je nježno potapkati i nanijeti emolijentno sredstvo.

Prilikom odabira odjeće treba voditi računa o osjetljivosti kože djeteta. Odjeća ne smije ni najmanje iritirati kožu. Posebno treba izbjegavati vunu i sintetiku, a koristiti pamučnu odjeću koju nakon pranja treba dobro isprati. Pazite da odjeća bude široka kako biste spriječili trljanje.

Obratite pozornost na stvari kojima je vaše dijete okruženo, a mogu izazvati iritaciju. Vunena odjeća, deterdženti, omekšivači za rublje, prašina, trava ili nešto drugo iz okoline može biti neugodno za osjetljivu dječju kožu. Također, dijete mlađe od šest mjeseci uopće ne bi trebalo biti izloženo direktnom suncu.

Sve o njezi osjetljive dječje kože

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.