25. travnja 2013.

Hripavac

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hripavac je zarazna bolest izazvana bakterijom Bordetella pertussis. Jak kašalj koji je karakterističan za ovu bolest uvijek je veliko iskušenje za dojenče jer uzrokuje privremeni prestanak disanja (apneja) koji dovodi do gušenja (asfiksija).

Vaše dijete ima rinofaringitis s blagom temperaturom (38 - 38,5 °C) ili bronhitis. Ima napadaje žestokog kašlja. Kašalj je katkada popraćen povraćanjem, ali i slabošću. Boja lica mu postaje plavičasta (cijanoza).

Ako je vaše dijete još dojenče nikako mu nemojte davati lijekove za smirivanje kašlja. Oni su nedjelotvorni i mogu izazvati poremećaje disanja. Dajte mu da redovito pije kako biste izbjegli dehidraciju (zbog povraćanja) i često ga hranite, ali u malim obrocima, između velike navale kašlja (napadaji kašlja).

Ako vaše dijete nije cijepljeno protiv hripavca, a u svakom napadaju kašlja poplavi odvedite ga u bolnicu gdje će ga nadzirati nekoliko dana. Medicinska ekipa će mu pružiti odgovarajuću skrb (otčepljivanje nosa, aspiriranje sekreta, kisik).

Hripavac traje 2 do 3 tjedna i ne ostavlja nikakvih respiratornih posljedica, niti oštećenja na bronhima.

Imunitet (otpornost na bolest) majke se ne prenosi na dijete, a dojenčad se ne može cijepiti do dobi od tri mjeseca. Međutim, moguće je preventivno liječenje dojenčeta mlađega od tri mjeseca. Ako se zarazilo u manje od 48 sati, i još ne kašlje, može mu se dati injekcija specifičnih protutijela. Dojenčad mlađa od 6 mjeseci koja živi zajedno s bolesnikom može uzimati antibiotike kako bi se izbjegla zaraza.

Dijete koje boluje od hripavca ne smije ići u vrtić ili školu trideset dana od prvog velikog napadaja kašlja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.