Beba Zdravlje i njega bebe 24. studenoga 2020.

Pedijatri savjetuju: Kako očistiti bebin nosić?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

S dolaskom hladnijih dana i zime stiže i sezona prehlada, najčešće bolesti koja se javlja kod dojenčadi. Iako prehlada nije opasna bolest, prati je začepljen nosić koji kod beba izaziva mnogo problema jer otežava hranjenje, osobito kod dojene djece, ali i spavanje

Otežano disanje beba u prvim mjesecima života česta je pojava jer su nosni kanali vrlo uski. Potpuno začepljen nosić bebi može znatno otežati hranjenje, zbog čega moraš biti strpljiva i pažljiva. Kako je nabolje čistiti nosić i je li za čišćenje najbolje upotrijebiti vatu, sprej za nos, pumpicu ili aspirator koji se priključi na usisavač? 

O čišćenju nosa kod bolesnog djeteta mišljenja su podvojena i različita od strane ORL specijalista i pedijatara. Ako je dijete bolesno nos je potrebno čistiti toliko da se održi prohodnim (prije obroka kod dojenčadi koja doji i prije noćnog počinka). 

Možda te zanima... Bebina prva prehlada: Što savjetuju roditelji i stručnjaci? Beba

Higijena nosne šupljine kod dojenčadi vrlo je bitna jer, osim što ne znaju sama ispuhati nos, bebe ne znaju niti disati na usta. Pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš savjetuje da se bebin nosić čisti smotuljkom vate natopljenim fiziološkom otopinom time da vata mora biti smotana iz jednog komada pri čemu tek pola ulazi u nosić, a pola ostaje vani kako se ne bi dogodilo da vata ostane u nosiću.

"Nikako ne koristiti štapiće za uho za tu namjenu. Prije hranjenja nakapati nosić gotovim pripravcima kupljenim u apoteci, a moguće je i kod kuće pripremiti biljnu otopinu od sljezovog korijena", savjetuje dr. Kolarek Karakaš.

Možda te zanima... Savjeti liječnika iz Klaićeve: Kako se riješiti kašlja i pomoći djetetu sa začepljenim nosom? Vrtić

Uzrok začepljenog nosa ponekad može biti i suhi zrak u kući ili stanu pa ga je potrebno vlažiti, a se preporučuje koristiti ovlaživač zraka ili pak staviti mokru plahtu ili ručnik na radijator. Zbog čega suhi zrak u kući nije dobra za bebu i potrebno ga je ovlaživati, objasnila je pedijatrica dr. Giovana Armano.

"Isušivanje sluznice podražava izlučivanje sluzi te je nosić ili začepljen ili curi, što bebi predstavlja veliki problem. Preporučuje se ovlaživanje zraka, osobito ako imate centralno grijanje te često zračenje prostora. Vlaženje zraka je jako važno kada je beba prehlađena i kada joj curi nos. U prodaji su mehanički ovlaživači, ali isti efekt možete postići stavljanjem posuda na radijatore. Posude bi trebale imati veću površinu kako bi bilo bolje isparavanje. Povremeno možete u ovlaživač staviti kap eukaliptusa koji lijepo miriši i blagotvorno djeluje", savjetuje dr. Armano.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Čišćenje nosa uz pomoć usisavača

U dogovoru s liječnikom možete koristiti i nosni set za aspiraciju iscjetka (aspirator). Uklanja sekret stalnim, stabilnim pritiskom od 0,02 bara, neovisno o namještenoj jačini usisavanja na usisavaču i ne uzrokuje oštećenje sluznice nosa. Poslije upotrebe aspirator treba rastaviti i isprati pod mlazom vrele vode te očistiti nastavak za nos s priloženom četkicom. Prije upotrebe aspiratora potrebno je detaljno proučiti upute za primjenu.  

Prati razvoj svoje bebe po mjesecima u prvoj godini života kroz edukativan videoserijal sa stručnjacima, članke i blogove poznatih mama. Pampers i missMAMA stručno i s ljubavlju vode mamu i bebu kroz prvu godinu.

Osim toga, možeš probati:

  • Postavi jastuk ispod madraca u bebinom krevetiću u dijelu gdje drži glavicu, da bi joj olakšala disanje (nikada ne stavljaj jastuk na gornju površinu madraca jer to može izazvati pregrijavanje organizma ili čak gušenje).
  • Napuni kadu vrućom vodom, a zatim naizmjenično ulazi u kupaonicu i izlazi iz nje s bebom u naručju – to je efekt “parne kupelji”, a on je najučinkovitiji za pročišćavanje bebinih dišnih puteva.
  • Neki liječnici preporučuju upotrebu slane otopine u obliku kapi za nos, ali one obično nisu neophodne ako je nosić samo malo začepljen.

Kada je neophodna stručna pomoć?

U slučaju postojanja obilne ili gnojne nosne sekrecije uz koju dijete ima poteškoće sa disanjem ili hranjenjem obavezno se javiti liječniku.

Možda te zanima... Najčešće zimske bolesti: Kada dijete voditi liječniku? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.