Beba Razvoj u 1. godini 27. kolovoza 2020.

Miris beba izaziva osjećaj zadovoljstva kao kod ovisnosti

novorođenče
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Točan molekularni sastav ovog mirisa je nepoznat, znanstvenici sumnjaju da dolazi od molekula koje se nalaze u amnionskoj tekućini

Autori istraživanja objavljenog u švicarskom časopisu "Frontiers in Psychology" tvrde da je miris novorođenčeta toliko moćan da je u stanju u mozgovima odraslih izazvati jak osjećaj zadovoljstva koja sliči onome koji se događa kod ovisnika o psihoaktivnim tvarima.

Možda te zanima... Znanstvenici objasnili zašto su nam bebe neodoljive i slatke Beba

Ali to svojstvo mirisa novorođenčeta nestaje šest tjedana nakon njegova rođenja. Iako je točan molekularni sastav ovog mirisa nepoznat, znanstvenici sumnjaju da dolazi, među ostalim, od molekula koje se nalaze u amnionskoj tekućini, tvari koja štiti kožu fetusa tijekom trudnoće. 

novorođenče beba spava | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Iako primalje temeljito okupaju bebu odmah nakon poroda, tragovi molekula se zadržavaju šest tjedana na njezinoj koži, a posebno kosi. Taj miris snažno utječe na odrasle osobe, a među njima budi osjećaj neizmjerne sreće i zadovoljstva.

beba Možda te zanima... Kako beba doživljava svijet? Beba

To su potvrdili rezultati eksperimenta u kojem je sudjelovalo 30 žena. One su zamoljene da mirišu dekice novorođene bebe, a preciznim uređajima koji su spojeni u tom trenutku, svima njima je, bez iznimke, istaknuto povećana aktivnost u dijelovima mozga koji su odgovorni za stvaranje osjećaja zadovoljstva.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.