Beba Razvoj u 1. godini 13. srpnja 2022.

Miris beba izaziva osjećaj zadovoljstva kao kod ovisnosti

Foto: Shutterstock ; Miris beba izaziva osjećaj ovisnosti tvrdi istraživanje
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Točan molekularni sastav ovog mirisa je nepoznat, znanstvenici sumnjaju da dolazi od molekula koje se nalaze u amnionskoj tekućini

Autori istraživanja objavljenog u švicarskom časopisu "Frontiers in Psychology" tvrde da je miris novorođenčeta toliko moćan da je u stanju u mozgu odraslih izazvati jak osjećaj zadovoljstva koja sliči onome koji se događa kod ovisnika o psihoaktivnim tvarima.

Ali to svojstvo mirisa novorođenčeta nestaje šest tjedana nakon njegova rođenja. Iako je točan molekularni sastav ovog mirisa nepoznat, znanstvenici sumnjaju da dolazi, među ostalim, od molekula koje se nalaze u amnionskoj tekućini, tvari koja štiti kožu fetusa tijekom trudnoće. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Iako primalje temeljito okupaju bebu odmah nakon poroda, tragovi molekula se zadržavaju šest tjedana na njezinoj koži, a posebno kosi. Taj miris snažno utječe na odrasle osobe, a među njima budi osjećaj neizmjerne sreće i zadovoljstva.

To su potvrdili rezultati eksperimenta u kojem je sudjelovalo 30 žena. One su zamoljene da mirišu dekice novorođene bebe, a preciznim uređajima koji su spojeni u tom trenutku, svima njima je, bez iznimke, istaknuto povećana aktivnost u dijelovima mozga koji su odgovorni za stvaranje osjećaja zadovoljstva.

 

beba Možda te zanima... Pogled na svijet: Bebe mogu čitati naše misli! Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.