Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 19. srpnja 2016.

Dječje oči su osjetljive i treba ih pravilno zaštititi od sunca

sunčane naočale
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Očna leća kod djece se još izgrađuje pa su stoga još osjetljivija od leće odraslih jer upijaju mnogo više sunčevih zraka od očiju odraslih

Na plaži, igralištu ili na ulici tek poneko dijete vidjet ćemo kako nosi naočale za sunce, a i među njima, naročito kada je riječ o maloj djeci, uglavnom kupujemo loše naočale živih boja na uličnim štandovima.

Jesu li skupe naočale zaista i bolje?

Roditelji i dalje zanemaruju važnost nošenja sunčanih naočala kad su djeca u pitanju, a njima su one i potrebne. Očna leća kod djece se još izgrađuje pa su stoga još osjetljivija od leće odraslih jer upijaju mnogo više sunčevih zraka od očiju odraslih, upozoravaju stručnjaci. Primjera radi, dječja očna leća upija i do 90 posto UV zračenja, a kod odraslih osoba to je tek desetak posto.

Trebaju li djeci sunčane naočale?

Također, nije dobro olako djeci kupovati sunčane naočale, uostalom kao ni odraslima. Loše naočale nemaju dovoljnu UV zaštitu, a njihova stakla mogu imati i malu dioptriju što može izazvati glavobolju. Osim toga, ako je staklo zakrivljeno, može nastati prizma-efekt. Stoga loše sunčane naočale mogu više šteti nego koristiti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.