Beba Zdravlje i njega bebe 18. siječnja 2022.

'Moj sin se mogao utopiti': Važan podsjetnik na sigurnosna pravila tijekom kupanja

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Potresna priča, koja se srećom sretno završila, važan je podsjetnik na sigurnost mališana tijekom kupanja, ali i na važnost pitanja "kada i na koliko možemo ostaviti djecu bez nadzora?"

Susan Tylor podijelila je svoju priču o stresnom događaju koji se zbio prilikom uobičajenog večernjeg kupanja i još jednom podsjetila sve roditelje na stvarnu opasnost kupke za malu djecu. Njezinu priču, ali i pravila sigurnog kupanja mališana donosimo u nastavku. 

"Imam troje djece pa bih već trebala biti stručnjak za roditeljstvo, zar ne? Pogrešno. Nije važno što svi mislimo da smo stručnjaci, jer je dovoljno samo nekoliko sekundi da se malo dijete utopi u kadi, što me podsjetilo na događaj koji se zbio prošli tjedan. 

Bila sam u kući svoje majke i upravo sam kupala svog 14-mjesečnog sina dok su se dvojica moje starije djece tukla i svađala u kuhinji. Bio je to dug dan i stvarno sam bila umorna. Samo sam željela što prije pripremiti svoju bebu za spavanje. Dok sam ga izvlačila iz kadice, taman sam mislila zamoliti supruga da skloni igračke za kupanje i isprazni vodu umjesto mene, ali glupo je što to zapravo nisam uspjela izreći - vjerojatno zato što je oko mene bila tolika buka i kaos.

Obrisala sam sina i odjenula ga u susjednoj sobi, a zatim sam ga stavila na pod dok sam posezala za mokrim ručnikom. Kad sam se okrenula, njega više nije bilo. Brzo sam otišla u kupaonicu kako bih objesila ručnik i ispraznila kupku (ni sanjajući da bi on prije mene stigao u kupaonicu). U šoku, baš prije ulaska začula sam mali pljusak, a zatim sam vidjela svoju bebu kako sjedi u kadi napunjenoj vodom, potpuno odjevena. 

Nisam mogla vjerovati svojim očima da je moje dijete moglo tako brzo trčati (nije dugo dugo hodao), a nisam ni slutila da se zna popeti u kadu. Stvar je u tome što, mislim, nije ni on. Kad sam ga u ludoj panici požurila izvući, počeo je vrištati, mislim da se nekoliko trenutaka prije tiho zagrcnuo vodom i uspio je doći do daha tek kad sam ga uhvatila. Pretpostavljam da je prvo pao na glavu, bio je potopljen i progutao vodu, a tek kad sam ušla isplivao je na površinu.

 

Možda te zanima... Ne mora biti stresno: 8 savjeta za kupku u kojoj će dijete uživati Beba

 

Srećom, moj je sin bio neozlijeđen, a nakon maženja i nove pidžame, opet je bio sretan i smiren. Bila sam jako potresena. Bilo je apsolutno zastrašujuće da se moj mali dječak skoro utopio. Bila sam tako ljuta na sebe; ovako nešto se nikada nije smjelo dogoditi. Odmah sam pomislila što sam mogla ili trebala učiniti:

  • Isprazniti kadu čim sam završila s kupanjem djeteta. Da, to je bio dodatni korak i bila sam umorna, a moj bi se sin izvijao i bježao dok bih praznila vodu, ali sad kad razmišljam o tome što se moglo dogoditi, potpuno je jasno da to treba uvijek napraviti.
  • Čvrsto zatvoriti ili zaključati vrata kupaonice. Zašto nisam jednostavno zatvorila vrata kad sam izašla van? 
  • Potražiti pomoć supruga.
  • Trebala sam ući u kuhinju i zamoliti muža da isprazni kadu držeći  sina, zašto nisam ?!
  • Ponekad preskočiti kupku
  • Kada si umorna ili bolesna, ne razmišljaš ispravno. U ovom sam slučaju vjerojatno trebala propustiti kupku i umjesto toga se odlučiti za brzo tuširanje."
Možda te zanima... 7 najčešćih zabluda o njezi bebe u koje roditelji vjeruju Beba

Pravila sigurnog kupanja 

  1. Djecu mlađu od pet godina ne ostavljaj bez nadzora u kadi - ni na trenutak.
  2. Pazi na njih (posebno na bebe) u svakom trenutku.
  3. Nikada ne ostavljaj stariju braću i sestre da nadgledaju mlađu djecu.
  4. Prije stavljanja djeteta u kupku provjeri je li temperatura vode prevruća.
  5. Nemoj sa sobom nositi telefon ili nešto drugo što bi ti moglo odvužći pažnju.
  6. Pripremi ručnik, čistu odjeću, pelene itd. prije nego što dijete staviš u kadu.
  7. Odmah nakon završetka kupanja isprazni vodu.
  8. Ne ostavljaj posude (poput kanta punih vode) unutar kupke.

Bez obzira jesi li nova ili iskusna mama, pravila sigurnog kupanja uvijek trebaš imati na umu kako bi izbjegla ovakve neželjene i stresne događaje.

Možda te zanima... Dermatolog savjetuje: Koliko često se bebe i mala djeca trebaju kupati? Native sadržaj
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • youandme

    Thank you Dr. Agbazara, der mir innerhalb von 48 Stunden meinen Liebhaber zurückgegeben hat. Ich habe nichtsu zu sagen, als Ihnen zu danken und Ihnen zu sagen, dass ich glücklich bin .. Mein Liebhaber behandelt mich besser und verbringt die meiste Zeit mit mir und jetzt sagt er mir, wie sehr er mich liebt als je zuvor. When you have problems with your love contact, Dr. Agbazara by E-Mail: (agbazara@gmail.com) Anrufen / WhatsApp (+2348104102662), but the solution to all problems is, you are on your spiritual hands.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.