Beba Razvoj u 1. godini 15. srpnja 2022.

Idealno vrijeme kada trebaš kupati bebu za bolji san

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Generacijama slušamo kako je bebama najvažnije rutina, bilo za spavanje, hranjenje alii kupanje. Međutim postoji jedno specifično vrijeme (i temperatura) zbog kojeg će beba puno bolje spavati, kaže istraživanje

Koji roditelj ne želi bolji bebin noćni san? Roditelji su spremi sve pokušati kako bi im dijete prespavala gotovo cijelu noć. Slijediš sve preporuke i savjete za spavanje, koristiš sve mirisne stvari, a jesi li znala da postoji idealno vrijeme za kupanje? (Bonus: radi i za odrasle.)

Koje je optimalno vrijeme kupanja?

Skupina biomedicinskih inženjera na Sveučilištu Texas u Austinu analizirala je podatke iz tisuća prijašnjih studija o utjecaju kupke na bolji san. To jest, kako se tijelo zagrijava u kadi ili tušu, kao i učinci na njihov san.

Možda te zanima... Kupanje djeteta - užitak ili noćna mora za roditelje? Vrtić

Rezultati, objavljeni u časopisu Sleep Medicine Reviews, došli do zaključka da je dijete najbolje okupati sat do dva prije spavanja. Ako dijete ide u krevet u 20:00, pobrini se da ima lijepu toplu kupku između 18 i 19 sati

Kupanje bebe: koliko često, s kojim sredstvima i u kakvoj kadi?

Temperatura je ključna

Još jedan faktor koji su istraživači otkrili je optimalna temperatura. Procjenjuje se da voda mora biti između 40 i 42,8 stupnjeva.

"Kada smo pregledali sve poznate studije, primijetili smo značajne razlike u pristupima i nalazima", rekao je dr. sc. Shahab Haghayegh iz Zavoda za biomedicinsko inženjerstvo i glavni autor studije. "Jedini način da se precizno utvrdi je li san zapravo moguće poboljšati bilo je kombinirati sve prošle podatke i pogledati ga kroz novi objektiv."

Možda te zanima... Šaptačica bebama otkriva 10 najvećih istina o spavanju djece Beba

Poznato je da tople kupke i tuševi stimuliraju termoregulacijski sustav tijela, poboljšavaju cirkulaciju, ali i pomažu prirodnom cirkadijalnom procesu, odnosno prirodnom ritmu spavanja. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.