Beba Zdravlje i njega bebe 23. listopada 2019.

Ne mora biti stresno: 8 savjeta za kupku u kojoj će dijete uživati

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vrijeme dječje kupke intiman je i blizak trenutak između roditelja i djeteta te može postati lijep obiteljski ritual ako znaš što radiš

Kupanje bebe nije samo stvar održavanja higijene nego predstavlja i trenutke kada roditelji provode blisko vrijeme s bebom. No nedostatak tvog iskustva i bebina nervoza mogu smanjiti uživanje u bebinim kupkama prva dva mjeseca. U članku ti donosimo savjete pomoću kojih ćeš kupanje pretvoriti u mali obiteljski ritual.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

1. Sigurnost prije svega

Uvijek budi u prostoriji gdje se beba kupa i drži na oku situaciju. Ako iz nekog razloga trebaš napustiti prostoriju - i beba ju treba napustiti s tobom!

2. Pazi na temperaturu vode

Idealna temperatura vode za bebinu kupku jednaka je temperaturi njezina tijela. Dakle, optimalna je temperatura vode oko 37 °C. Danas postoje kadice s ugrađenim termometrom, ali uvijek se možeš poslužiti i onim običnim.

Možda te zanima... Ključni odjevni predmeti koje beba mora imati Beba

3. Odredi tip kože djeteta

Tijekom trećeg tjedna života počinje rad žlijezda lojnica i znojnica te se može odrediti tip bebine kože. Ovisno o tome je li riječ o masnoj, izrazito suhoj ili osjetljivoj koži, možeš odrediti koliko često i čime kupati bebu. Normalna ili masnija koža može se kupati svakodnevno. Kod suhe, perutave i osjetljive kože smanji broj kupanja na 2-3 tjedno u nešto hladnijoj vodi, temperature 35-36 °C jer topla voda dodatno isušuje kožu. Koristi nježne proizvode namijenjene djeci kao što su njegujuća kupka ili ulje

 | Author: Guliver Foto: Guliver

4. Privikavanje na vodu uz pelenu

Djeca se često plaše kontakta s vodom jer im je nepoznanica. Kako bi joj olakšala proces prilagodbe, bebu u početku kupaj u peleni. To će joj dati osjećaj sigurnosti i topline, a tebi olakšati pridržavanje. Također, ovisno o dobi djeteta, dozvoli mu da si samo pokuša utrljati šampon u kosu, ali pazi da koristiš nježne šampone za djecu bez parabena. 

5. Gdje, kada i koliko se kupati?

Bebu kupaj uvijek na istom mjestu, to će joj pomoći u stvaranju navike. Iz praktičnih je razloga najbolji odabir kupaonica. Što se tiče odabira između kadice, posude ili umivaonika - u pravilu je izbor na tebi, ali vodi računa o sigurnosti odabranog proizvoda i njegovoj čistoći. Novorođenčad je potrebno kupati maksimalno 10 minuta, a razlog je njihova još uvijek osjetljiva koža. Za stariju djecu nema striktnih pravila, ali vodi računa o održavanju optimalne temperature vode.

Možda te zanima... Život s bebom: Možete li na cjelodnevni izlet? Beba

6. Pazi na plijesan na igračkama

Neke igračke, posebno one u kojima se nakuplja voda, podložne su razvijanju plijesni. Nakon kupke igračke izvadi iz vode i ostavi da se u potpunosti osuše.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

7. Zaštiti oči

Mnoga djeca za vrijeme kupke pokušavaju izbjeći samo jednu stvar - vodu ili šampon u očima. Iskoristi ručnik i dijete nauči kako da ga drži na čelu za vrijeme ispiranja glave, a možeš kupiti i posebnu plastičnu zaštitu koja nalikuje šilterici. Za dodatnu zabavu, slobodno uključi dječje naočale za ronjenje. 

8. Igrajte se i učite

Vrijeme kupanja iskoristite i za učenje kroz igru. U vodu stavi kockicu leda i koristi riječi kao što su "hladno" ili "topljenje" dok dijete istražuje kockicu. Zatim dodaj dvije kockice leda i dijete pokušaj potaknuti da jednu kockicu otopi brže nego drugu. Osim toga, u kadu donesi posude različitih veličina koje dijete može puniti vodom. Koristi riječi kao "puno", "prazno", "previše" ili "premalo" kako bi ga naučila novim riječima i približila shvaćanju pojma volumena i kapaciteta.

U bogatom Lidlovu Lupilu asortimanu pronađi sve što je potrebno tvome mališanu - od zdravih kašica, pelena, odjeće ili njegujuće kozmetike! Testiraj proizvode, pošalji nam dojmove i u svom slatkom domu osiguraj više smijeha!

*Ukoliko ti se forma ne učitava ispravno, ispuniti ju možeš ovdje na linku.

Fill out my online form.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.