Beba Zdravlje i njega bebe 26. lipnja 2017.

Kutije za bebe pomažu sigurnom spavanju djeteta

Foto: Instagram/lovewithtwins
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje otkrilo je da kutije za bebe smanjuju stopu nesigurnog spavanja novorođenčadi, rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti te drugih neočekivanih smrtnih slučajeva povezanih sa spavanjem

Kutije za bebe siguran su prostor za spavanje novorođenčadi, a sadrže ključne predmete za nove roditelje i skidanjem poklopca pretvaraju se u praktičan krevetić. Iako su u Finskoj kutije za bebu dio dugogodišnje tradicije, posljednjih godina sve se više koriste i u drugim državama, a nedavno istraživanje potvrdilo je praktičnost i učinkovitost ovih kutija koje pomažu novim roditeljima. 

baby box Možda te zanima... Kutije za bebe - pomoć roditeljima i spas za bebe Trudnoća

Istraživanje na Sveučilištu Temple u Pennsylvaniji otkrilo je da kutije za bebe smanjuju nesigurno spavanje tijekom prvih dana djetetovog života. U prvih osam dana, zajedničko spavanje s bebom među sudionicima istraživanja smanjeno je za 25 posto. 

Kutije za bebe, koje dolaze s čvrstim madracem i odgovarajućom posteljinom, namijenjene su roditeljima kako ne bi dijelili krevet zajedno s novorođenčadi te kako bi smanjili rizik od SIDS-a (sindroma iznenadne dojenačke smrti) i drugih neočekivanih smrtnih slučajeva povezanih sa spavanjem. 

beba, spavanje Možda te zanima... Sigurnost kod spavanja bebe - na što sve treba paziti Beba

Istraživanje je bazirano na telefonskim anketama od 2.763 novih majki. Kontrolna skupina dobila je uobičajene informacije o sigurnom spavanju s novorođenčadi. Medicinske sestre poučavale su mame o sigurnim položajima kod spavanja te ih savjetovale da bebe spavaju na leđima, te da koriste čvrstu podlogu, odnosno madrac. Mamama je rečeno da dijele sobu sa bebom, ali ne i krevet.

beba spavanje spava novorođenče Možda te zanima... Bebe trebaju spavati u sobi s roditeljima, ali u svom krevetiću! Beba
 

A post shared by Love With Twins (@lovewithtwins) on

Dr. Megan Heere, autorica istraživanja i ravnateljica Dječje bolnice u Pennsylvaniji, rekla je da roditelji žele informacije i žele raditi ono što je najbolje za njihovu bebu, a da je ovaj način edukacije licem u lice idealan kako bi se lakše držali svih mjera opreza

beba spavanje san kolijevka Možda te zanima... Koji je najsigurniji položaj za spavanje bebe? Beba

"Sjećam se treninga "sigurnosti" koji smo suprug i ja prošli u bolnici, i ne mogu reći da nam je puno pomogao. Dobili smo mapu punu obrazaca koje smo trebali potpisati, pokazali su nam video prevencije sindroma tresenog djeteta i to je bilo to. Srećom, već smo se dosta informirali i prije poroda, ali mnogo je roditelja koji nisu informirani ili jesu, ali su previše umorni i iscrpljeni i odluče zanemariti mjere sigurnosti o kojima su čitali ili slušali. To je ono što ova vrsta edukacije licem u lice želi spriječiti." 

 

A post shared by Colleen Thompson (@colleen5015) on

Članovi obitelji također su bili uključeni u ove edukativne radionice, koje su kako dr. Heere kaže, bile vrle korisne u odbacivanju zastarjelih mitova o spavanju beba. "Svi mi imamo rodbinu ili prijatelje koji misle da ako je neka metoda funkcionirala kod njih, funkcionirat će i kod vas, ali to nije točno. Na ovaj način cijela obitelj uči o pravilnom spavanju kod beba, što je itekako korisno."

Možda te zanima... 7 mitova o spavanju s djecom Beba

Dr. Heere priznaje da kutije nisu cjeloviti odgovor na problem. Pogotovo jer je rizik od SIDS-a na vrhuncu između dva i četiri mjeseca života, a istraživanje je pokrilo samo prvih osam dana. Ali, i to je početak. "Slažem se s stručnjacima koji su rekli da ne postoje istraživanja koje pokazuju točne i potpune mjere opreza i sigurnosti, isto kao i što ne postoje istraživanja koja ne pokazuju opasan učinak. Stoga je potrebno više ovakvih istraživanja".

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.