Beba Zdravlje i njega bebe 09. prosinca 2022.

Kada možeš u prvu šetnju s bebom i što sve trebaš ponijeti u torbi?

Foto: Shutterstock ; Kada možete u prvu šetnju s bebom i što sve trebate ponijeti u torbi?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prije rođenja bebe za izlazak iz kuće i šetnju trebali ste uzeti ključeve, novčanik i mobitel, ali dolazak vašeg mališana na svijet tu je praksu uvelike promijenio!

Kada malo biće postane dio vašeg svijeta, sve se mijenja, pa tako i šetnje. Prije ste mogli izaći iz kuće samo s ključevima i novčanikom, ali to sad više neće biti moguće. Vaše dijete ima veće potrebe o kojima morate razmišljati prije nego kročite u šetnju po kvartu. Što treba ponijeti u takve kratke ili duge šetnje? Ovisi dojite li ili je dijete na adaptiranom mlijeku, idete li u šetnju s kolicima ili nosite dijete u nosiljci. Kako god, šetnja ima brojne prednosti za bebu.

Kratki popis potrebnih stvari za šetnju

  • torba za pelene 
  • vlažne maramice
  • rezervna odjeća
  • duda varalica
  • igračke
  • dekica

Kao torba za pelene može poslužiti bilo koja veća torba. U nju možete staviti i vlažne maramice i podlogu za previjanje. U slučaju da se dogodi "nesreća na putu", bit ćete spremni presvući bebu i nastaviti uživati u šetnji. Ako ste s kolicima, možete u običnu plastičnu vrećicu staviti potrebnu opremu i spremiti je u kolica, bez dodatnih torbi.

Dobra ideja je uzeti i rezervnu tetra pelenu, ako ćete bebu nahraniti, da ju možete podići na rame da podrigne. Ili ako u šetnji sretnete nekog poznanika koji baš želi malo dići bebicu, stavite mu tetra pelenu na rame za slučaj da beba odluči ostaviti "potpis" na njihovoj odjeći. Rezervna odjeća je uvijek dobra ideja upravo zbog takvih mogućih nezgoda.

Ako beba ima dudu varalicu, obavezno ponesite zamjensku jer se često zna dogoditi da u šetnji duda netragom nestane. Beba ju baci iz kolica, a vi nećete ni primijetiti. Ako dojite, nema potrebe za nošenjem vode ili soka. Ako pak dijete hranite na bočicu, ponesite obrok sa sobom. U bočicu stavite steriliziranu vodu, a u posebnu vrećicu stavite prah. Ako dođe vrijeme hranjenja, a vi ste vani, smiješajte sastojke, promućkajte i "klopa" je gotova.

Ovisno o starosti bebe, uvijek možete uzeti i neko malo pecivo, za slučaj da "zagusti". Možete ponijeti i par igrački, ali velika je vjerojatnost da će vaše dijete upijati svijet oko sebe, pa distrakcija igračkama neće biti potrebna. Ako rastu zubići, možete uzeti grickalicu.

Ako idete u šetnju noseći bebu u nosiljci ili slingu, stvari se dosta pojednostavljuju. Tada stvarno možete uzeti samo novčanik, ključeve, pelenu i vlažne maramice, i spremni ste za pokret. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Koje bi stvari svaka mama trebala ponijeti sa sobom kada ide van s bebom?

Kad je vrijeme za prvi izlazak s novorođenčetom?

Mnoge novopečene mame pitaju se trebaju li čekati da prođe babinje prije nego što izvedu bebu na svježi zrak? Pedijatrica mr. sc. Giovana Armano objašnjava da nakon carskog reza ili boravka bebe u bolnici ne treba žuriti sa šetnjama, ali ako je sve u redu i ako je lijepo vrijeme, u prvi izlazak može se i prije nego što prođe babinje. 

"Babinje je period od mjesec dana iza poroda. U tom razdoblju su i beba i mama najosjetljivije, pa ih treba posebno štititi od infekcija i štetnih okolnih čimbenika", kaže mr. sc. Giovana Armano, dr. med., spec. pedijatrije i objašnjava da mama mora biti zdrava i u dobroj kondiciji da se može šetati. "U slučaju da je mama rodila carskim rezom sigurno da njen oporavak traje duže pa ne treba žuriti s izlaskom van. Također ako je bebica morala zbog bilo kojeg razloga ostati duže u bolnici preporuka je da pričekate sa šetnjama", savjetuje. 

Zašto je šetnja dobra za bebe?

Šetnja omogućuje vašoj bebi da istraži svijet. Svi zvukovi, mirisi i obrisi pružaju bebi razne mogućnosti za razvoj i učenje. Različita godišnja doba pružaju druga vrijedna iskustva. Mijenjanje boja drveća i lišća, pjevanje ptica, različito cvijeće, čak i razlike u temperaturi pomažu bebi u učenju kroz promatranje okoline. Kiša, snijeg, sunce: sve to beba upija i pamti.

U šetnjama susreće ljude, smiješi im se i pokušava komunicirati s njima, te tako uvježbava svoje jezične sposobnosti te se uči socijalnim vještinama. Jutarnje šetnje odlične su i zbog vitamina D. Ujutro još sunce nije prejako, a ima ga dovoljno da vaše dijete upije što više vitamina bitnog za razvoj kostiju. Mlade majke nekad znaju biti u strahu kako će one same izaći s bebom i što se sve može dogoditi. Što god se dogodi, lako ćete to riješiti. Ne morate se bojati sami izaći s bebom u šetnju. Dobro se pripremite i uživat ćete i vi i vaše dijete. Ako nešto i zaboravite, lako ćete se vratiti doma. Stoga, spremite bebu i uživajte na svježem zraku.

Možda te zanima... Zimske jakne i autosjedalice opasna su kombinacija! Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.