Školarci 19. siječnja 2022.

Kako pripremiti sebe i svoje dijete za zimsku hladnoću?

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zimskih radosti se ne trebate bojati, ako se prikladno obućete. Toplinska izolacija i vodonepropusni materijali vaš su prijatelj tokom niskih temperatura.

Na što sve trebate pripaziti kada živa na termometru pokaže minus?

Zima može biti itekako zabavna i puna zanimljivih pustolovina, ali može također biti i uisitnu opasna za nas i našu djecu, ako se ne pripremimo i ugrijemo za hladne temperature, toplim obrocima i adekvatnom odjećom i obućom. Preporučujemo slojevitu i ne pretešku odjeću. Razlog tome je nemogućnost kretanja u glomaznoj odjeći, koja će vas i vaše mališane spriječiti u brzim okretima i činiti će vam svaku akciju puno težom i napornijom. Pedijatri često spominju kako djeca nemaju dovoljno izolacije kao i odrasli, stoga je njima potreban dodatan sloj odjeće. Primjerice ako vi imate dva sloja, svom djetetu obucite tri. Kod slojevite odjeće prvi sloj treba biti izuzetno tanak, pripijen uz tijelo i izrađen od sintetičkog materijala, kako bi odvodio vlagu, predlažemo majice dugih rukava i pod-hlače. Izbjegavajte prirodne materijale, jer oni zadržavaju znoj i na taj način samo hlade tijelo. Drugi sloj odjeće mora zadržavati toplinu, stoga izaberite vunene džempere, jakne na patent ili majice od flisa, propilena i drugih mješavina ili puhaste prsluke. Za vanjski sloj uvijek odaberite onaj materijal koji je vodonepropusan i otporan na vjetar. Duljina jakne, bi trebala prelaziti bokove, zbog veće topline, a bitna je i kapuljača koja će dodatno davati toplinu i zaštitu koje su vama i djetetu najpotrebnije. Šal i kapa moraju biti od toplih materijala poput vune, a za dodatnu zaštitu za dijete izaberite one kape koje imaju opciju pokrivala za uši. Kada govorimo o rukavicama birajte isto tako one od toplih vunenih matrijala, ili kožne podstavljene. Veliki izbor kvalitetnih rukavica možete pronaći na stranicama ecipele.hr gdje ćete uz kvalitetne rukavice pronaći i one trendovske poznatih brendiranih proizvođača. Za zimske radosti i nestašluke, ruke vašeg djeteta treba zaštititi od vlage i promrzavanja, rukavicama koje su vodonepropusne. Imajte na umu da one rukavice kojima prsti nisu odvojeni zasebno, pružaju više topline, jer se prsti griju i ostaju topliji kad stoje jedno pored drugog.

Koje cipele za djecu su najpodobnije za zimu i koje cipele za djevojčice odabrati?

Donji dio tijela možda je i najbitniji, jer kako znamo sva toplina dolazi od nogu. Za hlače odaberite one vodonepropusne, a ako nemate dodatni sloj od ispod, predlažemo da uzmete one podstavljene. Jedan mali savjet nemojte uvlačiti hlače u čizme, već ih stavite izvan da vam stopala budu suha i topla. Za cipele i čizme birajte samo one vodonepropusne. Potplat bi trebao biti povišen gumeni i sa gazištem koje ima žlijebove koji onemogućavaju proklizavanje. Na stranicama ecipele.hr pronaći ćete svu zimsku obuću za sebe i svoju djecu, koja će vaše noge održati suhim i toplim. Cipele za djevojčice pronaći ćete u svim uzorcima i bojama, pa izaberite one koje nisu monotone, a ove sezone nije monotona ni zimska kolekcija.

 | Author: Promo Foto: Promo

Kako održavati i dodatno zaštititi zimske cipele?

Ako zimske cipele za djevojčice imaju vezice, obvezetno ih prije čišćenja skinite i operite u blagom sapunu i stavite sušiti na zraku. Sa vlažnom krpom, četkom ili supužvicom uklonite i prebrišite nečistoće. Unutrašnjost cipele je moguće očistiti samo sa vlažnom krpicom ili četkom. Ukoliko su čizme unutra vlažne stavite unutra novinski papir, koji će upiti vlagu. Ako su cipele i čizme vaše djece od kože, nanesite kremu koja se najbolje upija dok se cipele u potpunosti ne osuše, jer tad krema lakše upija kroz pore. Nakon toga uzmite impregnacijski sprej kojim ćete poprskati kožu koja će dobiti sloj nepropusnosti, koji može izdržati i do nekoliko sati na kiši.