Beba Zdravlje i njega bebe 08. svibnja 2020.

Jesu li kutije za bebe zaista sigurne za spavanje?

Foto: Facebook/The Baby Box Co.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pristalice kutija vjeruju kako ona pomaže u smanjenju rizika od sindroma iznenadne dojenačke smrti - SIDS. Ali prema britanskom profesoru, roditelji bi trebali dvaput razmisliti prije nego što puste bebu da spava u kutiji

Iako su u Finskoj kutije za bebe dio dugogodišnje tradicije, posljednjih godina sve se više koriste i u drugim državama, a nedavno istraživanje potvrdilo je praktičnost i učinkovitost ovih kutija koje pomažu novim roditeljima. Pristalice kutija vjeruju kako ona pomaže u smanjenju rizika od sindroma iznenadne dojenačke smrti - SIDS. Ali prema britanskom profesoru, roditelji bi trebali dvaput razmisliti prije nego što puste bebu da spava u kutiji.

Profesor Peter Blair sa Sveučilišta u Bristolu nedavno je rekao da se "kartonska kutija za bebe ne smije promovirati kao siguran prostor za spavanje, već samo kao privremena zamjena, ako ništa drugo nije dostupno.“ Njegova je izjava utemeljena na nedostatku potpornih dokaza u pogledu sigurnosti kutija.

Kutije za bebe u osnovi su netoksični kartonski krevetići koji uključuju čvrsti madrac i plahtu. Još u siječnju 2017. New Jersey je postao prva država koja roditeljima besplatno podijelila kutije u nastojanju da spriječe SIDS. (U Finskoj, gdje se ove kutije u širokoj upotrebi, stopa smrtnosti dojenčadi iznosi samo 1,3 smrti na 1000 rođenih. nasuprot tome, u SAD-u stopa smrtnosti dojenčadi iznosi 6,1 smrtnih slučajeva na 1.000 rođenih)

Možda te zanima... Obloge za krevetiće i ljuljačke opasne su za djecu! Neke zemlje zakonom ih zabranjuju Beba

Mjesto na kojem se nalazi kutija nosi određene opasnosti

Profesor Blair i njegove kolege tvrde da kutije za bebe zapravo ne smanjuju rizik od SIDS-a, a upitna je i njihova sigurnost. Za razliku od dječjih krevetića, kutije za bebe ne dopuštaju roditeljima da lako vide svoje dijete. Kutije također ograničavaju protok zraka, a i mjesto gdje se nalazi kutija nosi određene opasnosti. Na primjer, ako je kutija na podu, odrasla osoba može prijeći preko kutije i pasti na dijete, ili kućni ljubimac može ući unutra. Ako ga stavite na stol, komodu ili kauč, kutija bi se mogla prevrnuti i ozlijediti dijete.

U prošlosti, neprofitna organizacija CJ First Candle, koja je posvećena smanjenju SIDS-a, također je upozoravala roditelje da se trebaju pridržavati određenih smjernica kako bi kutije bile doista sigurno okruženje za bebe. Prije svega, kutija za bebe trebala bi sadržavati samo čvrsti madrac s plahtom i nikave druge dodatke poput jastuka, plišanaca...

Još nešto treba uzeti u obzir: Prema Američkoj akademiji za pedijatriju (AAP), Finska nikad nije posebno proučavala i istraživala kutiju za bebe, tako da se ne može sa sigurnošću znati je li kutija ključna za nisku stopu smrtnosti novorođenčadi. Dr. Rachel Y. Moon, voditeljica odjela opće pedijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Virginiji i članica radne skupine AAP za SIDS, rekla je za Parents.com da su razlike između SAD-a i Finske "važan kontekst u kojem treba razmotriti ulogu kutije za bebe. " Naime, Finska nudi širok sustav socijalne potpore i pogodnosti za svoje ljude, poput rodiljnog dopusta i zdravstvene skrbi. Dakle, ne uspoređuju se baš jabuke s jabukama."

beba spava Možda te zanima... Koje je najopasnije mjesto za spavanje bebe u tvom domu? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.