Roditelji Sretna mama 31. svibnja 2021.

Istraživanje tvrdi: Žene koje imaju 3 ili 4 djece najsporije stare!

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rađanje manje od troje, ili više od četvero djece, ubrzava procese starenja nakon menopauze, tvrdi istraživanje.

Istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports pokazuje da rađanje manje od troje ili više od četvero djece ubrzava neke procese starenja nakon menopauze, čak i unatoč drugim čimbenicima poput dobi ili stila života.

Navedeni obrazac najizraženiji je u žene koje nemaju djecu i u žena koje imaju sedmero djece koje, prema istraživanju, stare brže od žena koje imaju jedno dijete ili njih petero. Znanstvenici sa Sveučilišta Penn State i Northwestern sveučilišta kažu da su očekivali ovakve rezultate jer je poznato da trudnoća i porođaj imaju pozitivne učinke na tijelo, ali nakon određenog trenutka višestruke trudnoće i porođaji mogu iscrpiti tijelo, prenosi Insider.

Možda te zanima... Znanost kaže: Što mama ima više djece, bolje spava Roditelji

Tijekom istraživanja istraživači su pregledali podatke prikupljene između 1999. i 2010. od 4418 sudionika. Željeli su vidjeti jesu li broj živorođene djece i činjenica je li žena ušla u menopauzu povezani s raznim mjerama biološkog starenja, uključujući procjene metaboličkog zdravlja, funkcije bubrega i jetre, anemije i određenih poremećaja te imunološke funkcije i upale. Otkrili su da postoji krivulja u obliku slova "U" koja pokazuje odnos između broja živorođene djece i ubrzanog biološkog starenja, ali samo na načine vidljive nakon menopauze.

Waylon Hastings, jedan od autora studije tvrdi da postoji nekoliko mogućih objašnjenja zašto žene koje nisu imale djece ili su ih imale manje od troje izgledaju slično u smislu bioloških biljega starenja kao i žene koje su imale puno djece. Autori studije kao mogući razlog navode taj da žene s određenim zdravstvenim stanjima, poput nasljednih bolesti, imaju manje šanse da će imati djecu, a vjerojatnije će doživjeti i ubrzano starenje. Također je moguće da žene s manje djece ili bez njih imaju manje socijalnih kontakata i da su pod većim stresom od žena koje imaju troje ili četvero djece, potvrdio je Hastings.

Ipak, istraživanje nije dokazalo uzročno-posljedičnu vezu. "Želio bih da žene i majke shvate da su obrasci koje pokazujemo prosjeci za tisuće žena, a nisu nužno reprezentativni za sve žene i vjerojatno će se mijenjati kroz vrijeme i prostor", rekao je Hastings i dodao da su rezultati samo široka slika te ne ukazuje na to kako će trudnoća i porođaji dugoročno utjecati na tijelo neke žene.

Obitelj Možda te zanima... Draga mama, nikad nećeš požaliti što imaš više djece Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.