Trudnoća Trudnica 08. lipnja 2021.

Što bi trudnice trebale jesti ako ne žele da njihova djeca budu pretila? Istraživanje je potvrdilo koje je prehrana najbolja...

Što bi trudnice trebale jesti ako ne žele da njihova djeca budu pretila? Istraživanje je potvrdilo koje je prehrana najbolja...
Foto: Shutterstock ; Prehrana u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječja pretilost može započeti prije nego što se dijete uopće rodi, sugerira novo istraživanje.

Prema istraživanju objavljenom 15. ožujka u American Journal of Clinical Nutrition, nije samo ono što djeca danas jedu uzrok pretilosti, već i ono što su njihove majke jele tijekom trudnoće. Istraživači s Harvard Medical School otkrili su da će djeca vjerojatnije dobiti na težini kada njihove majke u trudnoći jedu puno prerađene hrane i mesa, a malo orašastih plodova, ribe i cjelovitih žitarica. Dakle, trudnice koje jedu mediteransku prehranu rađaju djecu s manjim rizikom od razvoja pretilosti i debljanja, prenosi Insider.

Analizirajući podatke 1459 parova majki i djece, istraživači su otkrili da su se djeca brže udebljala između 3. i 10. godine života ako su njihove majke tijekom trudnoće jele puno hrane koja uzrokuje upale. Hrana je rangirana na ljestvici koju je razvilo Sveučilište Južne Karoline; sa zasićenim masnoćama, transmastima i kolesterolom koji se smatraju najvećim uzročnicima upala. Ti se spojevi nalaze u hrani poput crvenog mesa, prerađenoj hrani i mliječnim proizvodima.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Suprotno tome, spojevi poput vlakana, fitokemikalija i nezasićenih masti djelovali su protuupalno, a oni su česti u hrani poput povrća, voća, ribe i cjelovitih žitarica. Ovi rezultati sugeriraju da je majčina prehrana važna za razumijevanje zdravlja djece u razvoju.

"Istraživanje je pokazalo da hrana koju jedemo tijekom trudnoće može utjecati na metabolizam djece u razvoju, kao i na njihova prehrambena ponašanja i preferencije prema hrani", rekla je dr. Carmen Monthé-Drèze, autorica studije i neonatologinja.

Rezultati istraživanja sugeriraju da bi pridržavanje mediteranskih prehrambenih navika moglo biti korisno. Mediteranska prehrana uključuje konzumaciju puno hrane biljnog porijekla i zdravih masnoća koje se nalazi primjerice u ribi i maslinovom ulju.

"Žene koje su trudne ili planiraju trudnoću trebale bi razmotriti mediteransku prehranu, koja ne samo da može koristiti njihovom zdravlju već može pomoći i djetetu da održi zdravu težinu", zaključila je Monthé-Drèze.

Masna hrana pršut sir Možda te zanima... Koja hrana može biti opasna u trudnoći? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.