Trudnoća Trudnica 08. lipnja 2021.

Što bi trudnice trebale jesti ako ne žele da njihova djeca budu pretila? Istraživanje je potvrdilo koje je prehrana najbolja...

Foto: Shutterstock ; Koliko kilograma je preporučljivo dobiti u trudnoći?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječja pretilost može započeti prije nego što se dijete uopće rodi, sugerira novo istraživanje.

Prema istraživanju objavljenom 15. ožujka u American Journal of Clinical Nutrition, nije samo ono što djeca danas jedu uzrok pretilosti, već i ono što su njihove majke jele tijekom trudnoće. Istraživači s Harvard Medical School otkrili su da će djeca vjerojatnije dobiti na težini kada njihove majke u trudnoći jedu puno prerađene hrane i mesa, a malo orašastih plodova, ribe i cjelovitih žitarica. Dakle, trudnice koje jedu mediteransku prehranu rađaju djecu s manjim rizikom od razvoja pretilosti i debljanja, prenosi Insider.

Analizirajući podatke 1459 parova majki i djece, istraživači su otkrili da su se djeca brže udebljala između 3. i 10. godine života ako su njihove majke tijekom trudnoće jele puno hrane koja uzrokuje upale. Hrana je rangirana na ljestvici koju je razvilo Sveučilište Južne Karoline; sa zasićenim masnoćama, transmastima i kolesterolom koji se smatraju najvećim uzročnicima upala. Ti se spojevi nalaze u hrani poput crvenog mesa, prerađenoj hrani i mliječnim proizvodima.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Suprotno tome, spojevi poput vlakana, fitokemikalija i nezasićenih masti djelovali su protuupalno, a oni su česti u hrani poput povrća, voća, ribe i cjelovitih žitarica. Ovi rezultati sugeriraju da je majčina prehrana važna za razumijevanje zdravlja djece u razvoju.

"Istraživanje je pokazalo da hrana koju jedemo tijekom trudnoće može utjecati na metabolizam djece u razvoju, kao i na njihova prehrambena ponašanja i preferencije prema hrani", rekla je dr. Carmen Monthé-Drèze, autorica studije i neonatologinja.

Rezultati istraživanja sugeriraju da bi pridržavanje mediteranskih prehrambenih navika moglo biti korisno. Mediteranska prehrana uključuje konzumaciju puno hrane biljnog porijekla i zdravih masnoća koje se nalazi primjerice u ribi i maslinovom ulju.

"Žene koje su trudne ili planiraju trudnoću trebale bi razmotriti mediteransku prehranu, koja ne samo da može koristiti njihovom zdravlju već može pomoći i djetetu da održi zdravu težinu", zaključila je Monthé-Drèze.

Masna hrana pršut sir Možda te zanima... Koja hrana može biti opasna u trudnoći? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.