Beba Razvoj u 1. godini 20. kolovoza 2023.

Istraživanje: Pjevanje ima snažan utjecaj na razvoj bebinog mozga

Foto: Freepik ;uspavanke mogu koristiti kognitivnom razvoju djeteta
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pjevanje je snažno sredstvo majčinstva, a sada mame imaju istraživanje koje dokazuje da to ima dugotrajne koristi za razvoj njihove bebe

Nova studija predstavljena na 25. simpoziju the Cognitive Neuroscience Society otkrila ja kako uspavanke ne samo da utječu na mamu i bebu, već mogu koristiti i kognitivnom razvoju djeteta. Ove pjesme povećavaju pažnju i pokazuju pozitivne emocije. 

"Mozak dojenčadi mora biti u stanju pratiti slušne događaje na prediktivan način kako bi imao smisla za glazbu", kaže autorica studije Laura Cirelli, suradnica na Sveučilištu u Torontu. "Glazba je alat koji možemo upotrijebiti za okupljanje ljudi, a ovo počinje u ranoj dobi."

beba spavanje Možda te zanima... Dokazano: uspavanke potiču razvoj djeteta Beba

Za ovu studiju, istraživački tim predvođen Cirellijem, analizirali su načine na koji mame pjevaju svojoj bebi, ovisno o krajnjem cilju: smiriti ga ili igrati se. Mame koje su sudjelovale u studiji otpjevale bi "Twinkle Twinkle Little Star“ više puta svom mališanu, izmjenjujući vesele i umirujuće tonove. Istraživači su pratili reakcije uzbuđenja majke i bebe, izmjerene kroz vodljivost kože i ponašanje. "Kada smo uzbuđeni ili pod stresom, povećavaju se razine uzbuđenja", objašnjava Cirelli. "Kada smo mirni, oni se smanjuju."

Istraživači su otkrili da su razina uzbuđenja mame veća tijekom vesele u usporedbi s umirujućom pjesmom. I pronašli su koordinirana smanjenja uzbuđenja za mame i bebe dok su pjesme umirujuće.  U razigranim uvjetima razina uzbuđivanja bebe ostala je stabilna i povećala se njihova pozornost prema majci i prikazima pozitivne emocije. "Nalazi pokazuju fiziološke i bihevioralne promjene mame i bebe različitim stilovima pjesama".

"Vidimo odnose između ritmičkih i jezičnih sposobnosti, pažnje, razvoja, sluha i socijalnih interakcija", kaže koautorica studije Jessica Grahn, kognitivna neuroznanstvenica i izvanredna profesorica na Sveučilištu u zapadnom Ontariju. "Svaki osjećaj koji imamo ili akcija koju činimo, na svijetu se odvija tijekom vremena i sada počinjemo razumijevati zašto su ljudi osjetljivi na određene tipove obrazaca u vremenu, ali ne i na druge. Razumijevanje ovih obrazaca informirat će ne samo osnovnu znanost, već i potencijalne terapije usmjerene glazbom za pacijente s neurodegenerativnim bolestima."

Ovi nalazi, ipak, ne iznenađuju. Dosadašnja istraživanja otkrila su da pjevanje može imati ogroman utjecaj na interakciju beba s roditeljima i svijetom.

mama beba Možda te zanima... Muzikalne bebe: Više vole kad im pjevate nego kad im pričate Beba