Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 04. travnja 2024.

Ako tvoje dijete obožava dinosaure, znači da je super pametno! Evo zašto

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema studiji iz 2007. objavljenoj u časopisu Developmental Research, oko jedne trećine male djece u nekom će trenutku razviti "intenzivan interes" za neku temu - a jedna od najpopularnijih je opsesija dinosaurima

Ako tvoje dijete ima opsesiju dinosaurima i zna svaku činjenicu o T-Rexu - opusti se i uživaj!

Zašto? Pa, tvoj dino-ljubitelj ima tendenciju biti natprosječne inteligencije s povećanim rasponom pažnje, bolje će baratati jezičnim vještinama i obrađivati informacije. Ukratko, djeca koja vole dinosaure bit će bolji i pametniji učenici, a to su dokazala tri odvojena istraživanja posvećena onome što znanstvenici nazivaju “intenzivnim interesima”.

Impresivno!

Možda te zanima... Kartonska kutija bolja je za razvoj djeteta nego bilo koja druga igračka Vrtić

Prema studiji iz 2007. objavljenoj u časopisu Developmental Research, oko jedne trećine male djece u nekom će trenutku razviti "intenzivan interes" za neku temu - a jedna od najpopularnijih je opsesija dinosaurima. Nije još poznato čime je taj interes potaknut, ali je sigurno da djeca u dobi od druge do šeste godine mogu imenovati više dinosaura od svojih roditelja. Pedijatrijska psihijatrijska terapeutkinja Kelli Chen smatra da je to dokaz da možeš učiti, a da ne znaš da to činiš.

Postavljanje pitanja, pronalaženje odgovora i stjecanje stručnosti je općeniti proces učenja. Istraživanje teme i njeno usvajanje je korisno jer tako oblikujemo znanja”, pojašnjava Kelli Chen dodajući da je dječje osnovno zanimanje igra pa kroz nju najbolje uče. Veliku ulogu igra i činjenica da djeca vole pokazati da znaju više i bolje od svojih roditelja. 

Možda te zanima... Broj igračaka može utjecati na dječje samopoštovanje? Vrtić

"Ako roditelj može imenovati tri ili četiri vrste dinosaura, a dijete 20, u sebi će razvijati osjećaj autoriteta”, smatra paleontolog Kenneth Lacovara.

Spomenuto istraživanje je pokazalo da se interes za određenu temu kod djece značajno smanjuje o roku od šest mjeseci do tri godine, ali ono što djeca kroz svoju opsesiju nauče, ostaje trajno za život.

igra, djeca, tata, igračke Možda te zanima... Najveća greška koju roditelji rade kad kupuju igračke za djecu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.