Beba Zdravlje i njega bebe 04. svibnja 2020.

HZJZ dao preporuke za cijepljenje djece prije upisa u prvi razred

cijepljenje bolest
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neophodno je kod sistematskog pregleda djeteta prije upisa u prvi razred osnovne škole cijepiti MO-PA-RU i IPV već i u svibnju odnosno čim se sistematski pregledi počnu provoditi

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju vezano uz epidemiju koronavirusa, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je nove preporuke o provođenju programa obaveznog cijepljenja. 

Istaknuli su kako nema medicinskog razloga za odgađanje redovnog cijepljenja zbog epidemije COVID-19 bolesti. Međutim, kako bi djeca bila što manje izložena u ambulantama i čekaonicama, objavili su preporuke, a sad ih i ažurirali informacijama za roditelje djece koja kreću u prvi razred osnovne škole.

Primovakcinaciju ne bi trebalo odgađati, odnosno potrebno je nastaviti provedbu primarnog cijepljenja u dojenačkoj dobi kao i provedbu nadoknadnog cijepljenja kod djece koja nemaju završenu primovakcinaciju. To se odnosi ma BCG cijepljenje u rodilištima te na primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tip b, hepatitisa B, primarno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti, te primarno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubele.

cijepljenje Možda te zanima... HZJZ dao preporuke: Nema razloga za odgađanje cijepljenja djece Beba

Nije poznato koliko će trenutna epidemiološka situacija potrajati, a odgodom primovakcinacije moglo bi doći do pojava epidemija bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, pri tome posebno misleći na hripavac i ospice.

Revakcinaciju ne bi trebalo odgađati na duži period. U ovom trenutku predlažemo odgodu docjepljivanja do kraja svibnja.

Izuzetak je djelatnosti školske medicine (djelatnost preventivno-odgojnih mjera za zdravstvenu zaštitu školske djece i studenata) gdje je neophodno kod sistematskog pregleda djeteta prije upisa u prvi razred osnovne škole cijepiti MO-PA-RU i IPV već i u svibnju odnosno čim se sistematski pregledi počnu provoditi.

Prilikom provođenja cijepljenja potrebno je osigurati da ne dolazi do miješanja bolesne i zdrave djece u čekaonici, tj trebalo bi omogućiti posebne termine za cijepljenje djece koje roditelji trebaju poštivati.

Možda te zanima... Infektolog Tešović objašnjava zašto je bolest uzrokovana koronavirusom blaža kod djece Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.