Beba Zdravlje i njega bebe 19. rujna 2013.

Što ako odbijem cijepiti dijete?

cijepljenje, beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Spec. školske medicine Adriana Juriša odgovora na pitanje može li se odbiti cijepljenje djeteta te koja je procedura za roditelje

Zanima me je li i na koji način u Hrvatskoj moguće odbiti cijepljenje djeteta? Smatram da jednom kad budem majka imam to pravo odlučiti za svoje dijete, a znam da ću imati problema s upisima u vrtić i u školu.

Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te Pravilniku o načinu provođenja imunizacije, seroprofilakse, kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti te o osobama koje se moraju podvrgnuti toj obvezi, sva djeca u našoj zemlji podliježu obveznoj imunizaciji, osim djece kod kojih je imunizacija trajno kontraindicirana. Svaku kontraindikaciju, privremenu ili trajnu, utvrđuje liječnik koji provodi cijepljenje.

Djeca se u Hrvatskoj cijepe u skladu s Provedbenim programom obveznog cijepljenja. Roditelj, odnosno skrbnik, dužan je omogućiti cijepljenje svog djeteta jer je cijepljenje jedna od mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti. Odbijanje cijepljenja, protiv bolesti utvrđenih Programom obveznog cijepljenja, po zakonu je prekršaj. Liječnik je dužan prijaviti roditelja koji ne želi cijepiti svoje dijete Sanitarnoj inspekciji.

Svaki roditelj, odnosno skrbnik, koji je pozvan radi cijepljenja svog djeteta od strane liječnika, dužan je odgovoriti na poziv. U slučaju da roditelj ne želi cijepiti svoje dijete, unatoč zakonskoj obvezi, dužan je o tome obavijestiti nadležnog liječnika djeteta te dati pisanu izjavu. Pisana izjava je stručno usuglašeni dokument kojim roditelj potvrđuje odbijanje obveznog cijepljenja i preuzima odgovornost za neprocijepljenost djeteta. Izjavu je potrebno dati za svako obvezno cjepivo. Takav dokument ostaje trajno pohranjen u medicinskoj dokumentaciji djeteta.

Roditeljima koji odluče ne cijepiti dijete savjetuje se da slijede upute koje je sastavio Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (Informacije za roditelje koji su odabrali ne cijepiti dijete).

Prije donošenja odluke o odbijanju cijepljenja svakako se savjetujte s liječnikom koji provodi cijepljenje o medicinskim razlozima, prednostima i mogućim nuspojavama cijepljenja. Ne dopustite da vaša odluka bude donesena na temelju medijskih natpisa, neprovjerenih, nepotpunih i netočnih informacija. Svako dijete ima pravo biti cijepljeno i na taj način zaštićeno od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

Jeste li cijepili dijete? Uključite se u raspravu na našem forumu!

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar leptirica3
  leptirica3

  Poštovana Dr.Juriša, " Pisana izjava je stručno usuglašeni dokument kojim roditelj potvrđuje odbijanje obveznog cijepljenja i preuzima odgovornost za neprocijepljenost djeteta." Zanima me koja institucija je autor odbijenice, dali je istu zakonski roditelj obavezan potpisati i što se događa ako roditelj odbije potpisati odbijenicu? Naime u zadnje vrijeme cjepljenje postala kontroverzna tema, sa čime ste sigurno upoznati, pa se postavlja pitanje postoji li protuteža roditeljevoj odgovornosti za neprocjepljenost, tko i na koji način je odgovoran za neželjene posljedice cjepljenja tj. pravovremeno reagiranje i spriječavanje istih i kako je to zakonski definirano? Unaprijed hvala, Srdačan pozdrav, B Niste dužni ništa potpisati i ne potpisujte ništa. Ako Vas doktor želi prisiliti,tražite da on potpiše da će odgovarati za ne željene komplikacije nakon cijepljenja.  Da dobijete više info o svemu potražite na fejsu grupe pod nazivom "roditelji koji ne žele cijepiti djecu",sloboda odlučivanja za obavezno cijepljnje djece",otpor prisilnom cijepljenju","cijepljene infi"...

 • Borner

  Poštovana Dr.Juriša, " Pisana izjava je stručno usuglašeni dokument kojim roditelj potvrđuje odbijanje obveznog cijepljenja i preuzima odgovornost za neprocijepljenost djeteta." Zanima me koja institucija je autor odbijenice, dali je istu zakonski roditelj obavezan potpisati i što se događa ako roditelj odbije potpisati odbijenicu? Naime u zadnje vrijeme cjepljenje postala kontroverzna tema, sa čime ste sigurno upoznati, pa se postavlja pitanje postoji li protuteža roditeljevoj odgovornosti za neprocjepljenost, tko i na koji način je odgovoran za neželjene posljedice cjepljenja tj. pravovremeno reagiranje i spriječavanje istih i kako je to zakonski definirano? Unaprijed hvala, Srdačan pozdrav, B

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.