Roditelji Zanimljivosti 03. rujna 2014.

Hoće li itko odgovarati ako dijete ima trajne posljedice od cijepljenja?

cijepljenje cjepivo
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majka četvero djece dvoumi se oko cijepljenja najmlađeg djeteta te se pita tko je odgovoran ako se dijete razboli od cjepiva. Pročitajte odgovor Pravne klinike iz Zagreba

Majka sam četvoro djece i troje djece sam uredno cijepila (iako sam sa najstarijom imala užasne nuspojave - konvulzije, visoke temperature, temperaturni šok), a sada se dvoumim oko najmlađe. Tko je odgovoran ako se dijete razboli od cjepiva? Hoće li uopće netko odgovarati ako dijete bude trajno oštećeno nakon cijepljenja?

Nažalost ne postoji odgovorna osoba koja će odgovarati ako se vaše dijete razboli zbog posljedice cijepljenja. Nepoželjne reakcije kao ni najteže komplikacije nije moguće predvidjeti.

Prema članku 77. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, 113/08, 43/09 i 22/14), novčanom kaznom u iznosu od 2000,00 kuna kaznit će se za prekršaj roditelj, odnosno skrbnik, ako ne izvrši obvezu imunizacije protiv bolesti utvrđenih Programom obveznog cijepljenja djece školske i predškolske dobi. Ujedno, u sam postupak će se uključiti i Centar za socijalnu skrb koji će Vas provjeriti da li ne ugrožavate i da li ne zanemarujete svoju djecu.

Zakonski ste obvezni cijepiti dijete prema tablici cijepljenja. Predlažemo vam da se dobro informirate kod medicinskog osoblja koji će vršiti cijepljenje djeteta, osobito ono što se nalazi u cjepivu, kakve nuspojave ima i što sve možete očekivati. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.