Beba Zdravlje i njega bebe 17. rujna 2018.

Cjepivo protiv pneumokoka postaje dio kalendara, što dalje?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon što je konačno ostvaren cilj o uvođenju cijepljenja protiv pneumokoka u obavezni nacionalni program cijepljenja, 25. rujna u Zagrebu planira se novi okrugli stol pod nazivom 'Cjepivo protiv pneumokoka postaje dio kalendara, što dalje?'

U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i portala Klokanica te uz potporu Hrvatskog pedijatrijskog društva, u veljači je održan okrugli stol na temu "Cijepljenjem protiv pneumokoka, prevencijom do zdravijeg djetinjstva", na kojem su stručnjaci roditeljima dali potpune informacije o bakteriji pneumokok koja je iznimno rasprostranjena te načinima dostupne prevencije, ali i prednostima cjepiva

Sada je konačno ostvaren cilj o uvođenju cijepljenja protiv pneumokoka u obavezni nacionalni program cijepljenja te se u organizaciji portala Klokanica planira novi okrugli stol, 25. rujna u 11 sati u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, u Preradovićevoj 5 u Zagrebu, pod nazivom "Cjepivo protiv pneumokoka postaje dio kalendara, što dalje?"

Na okruglom stolu sudjelovat će:

  • prof. dr. sc. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“
  • prim. dr. Jadranka Kelečić, specijalist pedijatrije, uži specijalist kliničke imunologije i alergologije, KBC Zagreb
  • Iva Palčić, dr. med., specijalist pedijatrije, uži specijalist pedijatrijske nefrologije, Poliklinika za dječje bolesti Helena

Osim savjeta pedijatara kako pripremiti djecu, ali i roditelje na cijepljenje, jedna od tema okruglog stola biti će upravo rasprava o dostupnim cjepivima (PCV 10 i PCV 13), njihova međusobna usporedba i koje bi eventualno bilo pogodnije za Hrvatsku.

Također ćemo saznati kada kreće cijepljenje, s koliko mjeseci će se djeca cijepiti, s koliko doza i sve ostale detaljnije informacije. 

Možda te zanima... 7 stvari koje morate znati o pneumokoku i bolestima koje uzrokuje Vrtić

Ne štite se samo djeca već i starije generacije

Uvođenjem novog cjepiva protiv pneumokoka u nacionalni obvezni kalendar cjepiva ne štite se samo djeca već i starije generacije, a prim. dr. sc. Darko Richter, predsjednik Sekcije za alergologiju i kliničku imunologiju Hrvatskog pedijatrijskog društva; pročelnik Poliklinike iz Klinike za pedijatriju KBC Zagreb, objasnio je zašto je tome tako:

"Djeca i stariji do 50 godina čine neku vrstu para, koji međusobno izmjenjuje pneumokoke. U stvari to su unuci/ke i bake/djedovi koji su kliconoše pneumokoka u nosu. Djeca u vrtićima i jaslicama imaju stopu kliconoštva oko 40 posto, a odrasli oko 10 posto. Zimi su kliconoštva viša, ljeti niža. Cijepljenjem djece ruši se i njihovo kliconoštvo, i predaja pneumokoka djedovima/bakama je manja. Padom kliconoštva, padaju i pneumokokne bolesti. Tako i odrasli profitiraju od zaštite djece. Naravno, u prazni prostor ulaze drugi pneumokoki no pokazalo se da su oni manje invazivni od onih koji su potisnuti cijepljenjem."

S obzirom da je riječ o bakteriji koja pokazuje visoki stupanj otpornosti na antibiotike, stručnjaci preporučuju prevenciju u obliku cjepiva protiv pneumokoka koje se pokazalo znatno učinkovitijim. Sada kada je postignut cilj da cjepivo postane dio kalendara, a samim time besplatno za sve, a ne samo djecu u rizičnoj skupini, treba uzeti u obzir cjepiva koja su na tržištu.

Možda te zanima... Odgovori stručnjaka: Što sve trebate znati o pneumokoku? Vrtić

Postoje dva cjepiva - PCV 10 i PCV 13, a prim. dr. sc. Darko Richter objasnio je njihove osnovne razlike:

"Jedno i drugo cjepivo je uredno registrirano i u EU i u Hrvatskoj. Koje je cjepivo bolje, ovisi i o tome kakva je situacija s pneumokokima u nekoj zemlji. Jedno cjepivo ima 13 serotipova, a drugo 10. Reklo bi se da je bolje ono koje ima više serotipova", rekao je i dodao kako prema učestalosti pojedinih serotipova, Hrvatsko pedijatrijsko društvo smatra da bi cjepivo s 13 serotipova bilo prikladnije u našoj situaciji jer, od 3 serotipa više, sadrži dva koja u nas nisu sasvim rijetka, a uz njih se veže i dosta antibiotske rezistencije (19A i 6A).

"Treba znati da je i 10-valentno registrirano za serotip 19A, ali nekako indirektno, preko serotipa 19F, koji može pružati križnu zaštitnost, ima sličnost sa serotipom 19A i štiti protiv 19F i protiv 19A. Dakle, kod nas ima puno serotipa 19A, čak 25 posto, i logično jest da nas 13-valentno cjepivo, koje sadrži 19F i 19A objektivno više zanima", objasnio je prim. dr. sc. Richter.

Spriječite, a ne liječite: Cijepljenjem djece protiv pneumokoka štiti se cijela obitelj

"Kriteriji odabira će biti Ekonomski najpovoljnija ponuda (ENP), a cjepivo će biti besplatno za svu djecu sa navršena dva mjeseca starosti nadalje i cijepit će se u dobi od dva mjeseca, četiri mjeseca i 12 mjeseci. Za djecu koja imaju povećan rizik od invazivne pneumokokne bolesti će i dalje biti besplatno neovisno o dobi, kao što je i sada", rekao je prim. dr. sc. Bernard Kaić, dr. med., specijalist epidemiologije i voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prim. dr. sc. Richter, koji je i sam roditelj, svoju je djecu cijepio puno prije nego što se u Hrvatskoj i počelo pričati o univerzalnom cijepljenju protiv pneumokoka, a govori kako je iz primjera razvijenijih zemalja shvatio koliko je cijepljenje protiv pneumokoka imalo nevjerojatne efekte u dječjoj dobi:

"Bilo mi je jasno da Amerikanci, Britanci i onda svi ostali razvijeniji od nas ulaze jedan po jedan u program univerzalnog cijepljenja protiv pneumokoka. I, imali su nevjerojatne efekte u dječjoj dobi: invazivne pneumokokne bolesti su skoro pa nestale: to su pneumokokni gnojni meningitis, okultna bakterijemija, i hematogena upala pluća. No, znatno su smanjene i nehametogene upale pluća i upale srednjeg uha. Moja srednja kći imala je dvaput okultnu bakterijemiju, a najmlađa je imala beskonačne gnojne rinosinuitise, koji su u 80-90 posto slučajeva prouzročeni pneumokokima. I jedno i drugo je prekinuto cijepljenjem."

Možda te zanima... 9 simptoma meningitisa koje roditelji mogu prepoznati Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.