Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. srpnja 2015.

I neredovito cijepljenje može biti zanemarivanje djeteta

djevojčica curica zanemarivanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nebriga o djetetovih osnovnih potrebama nije uvijek namjerna i granica kad počinje zanemarivanje, nije uvijek potpuno jasna. Razlikujemo 4 oblika: fizičko, emocionalno, obrazovno i medicinsko

Zanemarivanje je propuštanje zadovoljenja djetetovih osnovnih potreba u mjeri koja znatno utječe na njegov tjelesni i psihički razvoj. Nije uvijek namjerno i granica kad počinje zanemarivanje, nije uvijek potpuno jasna. Za postavljanje pretpostavki o zanemarivanju djeteta  pokazatelji trebaju biti evidentirani  kontinuirano, u dužem vremenskom periodu. No, međutim, ukoliko su pojedini pokazatelji ugrožavajući po život djeteta, tada je potrebno odmah postupiti u svrhu zaštite. Razlikujemo 4 oblika zanemarivanja djece: fizičko, emocionalno, obrazovno i medicinsko

Fizičko zanemarivanje djece

Definira se kao nezadovoljavanje minimalnih fizičkih potreba djeteta kao što su raznolika prehrana, adekvatan i siguran smještaj, prikladna odjeća te zaštita od ozljeda. Pokazatelji fizičkog zanemarivanja djece jesu neuhranjenost, loša osobna higijena, neadekvatna odjeća s obzirom na vremenske uvjete, prljava i poderana odjeća i obuća, dijete uvijek samo kod kuće i osjeća se usamljeno, pospanost djeteta, loši uvjeti stanovanja (vlaga, gljivice po zidovima, prehladno za vrijeme zimskog perioda, nema struje, vode te postoji opasnost od požara).

djevojčica usamljenost tuga curica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Emocionalno zanemarivanje djece

Usko graniči s emocionalnom zlostavljanjem, definira se kao nezadovoljavanje minimalnih emocionalnih potreba djeteta, odnosno kao nesposobnost uspostave pozitivne emocionalne veze s djetetom. Javlja se kao otvoreno ili prikriveno, a može se očitovati čak i prije djetetova rođenja, primjerice konzumiranjem alkohola ili /i  droga, lošom prehranom i slično. Djetetove potrebe tako nisu primijećene, djetetom se nitko ne bavi niti mu pokazuje da je željeno, ne pruža mu se adekvatna razina brige, pažnje i ljubavi zbog čega se dijete osjeća odbačeno. Indikatori ponašanja mogu biti povučenost, sramežljivost, nisko samopouzdanje, verbaliziranje osjećaja usamljenosti i napuštenosti, agresivnost, krađa, delinkventno ponašanje...

Obrazovno zanemarivanje djece

Obuhvaća izostanak pomoći, potpore i poticanja tijekom školovanja, izostanak pomoći pri učenju, nedostatak nužne opreme za  školovanje, neprisustvovanje roditeljskim sastancima i slično. Indikatori (pokazatelji) obrazovnog emocionalnog zanemarivanja djece jesu neopravdano izostajanje s nastave, najmanje pet dana u mjesecu, o čemu su roditelji bili obaviješteni, ali nisu ništa poduzeli, izostanak djeteta iz škole na duži period bez opravdanog razloga, nepružanje pomoći djeci koja imaju određene probleme pri učenju, na  što je roditeljima skrenuta pažnja, ali oni nisu poduzeli korake da se djetetu pomogne.

Medicinsko zanemarivanje djece

Uključuje izostanak brige o djetetovoj zdravstvenoj zaštiti, izostanak savjetovanja s liječnikom u slučaju bolesti i/ili ozljeda, neredovito cijepljenje i sistematski pregledi, ne dovođenje djeteta na potrebne medicinske zahvate i tretmane, izostanak brige o redovitom uzimanju lijekova, ne dovođenje na preglede liječniku. Pokazatelji medicinskog zanemarivanja djece mogu biti neliječene bolesti i poremećaji (kronične upale, neliječeni prijelomi, infekcije sl.). Na ovu vrstu zanemarivanja mogu ponajprije posumnjati zdravstveni radnici na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

tužan dječak dečko tuga | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako prepoznati zanemareno dijete?

Općenito fizički indikatori kod zanemarivane djece jesu napuštanje, nezadovoljene medicinske potrebe, konzistentni nedostatak nadzora, stalna glad, neprikladna odjeća, higijenska zapuštenost, uši, napuhnuti trbuh,  dok indikativna  ponašanja obuhvaćaju  konstantni  umor ili bolest, spavanje na nastavi, krađa hrane, prosjačenje od učenika, izjavljuje da roditelja/staratelja nema kod kuće, često izostajanje  iz škole ili kašnjenje, samodestruktivnost, napuštanje škole.

Osim ovdje opisanim vrstama zlostavljanja, djeca mogu biti izložena i drugim drugim oblici zlostavljanja kao što su izloženost djece nasilju u obitelji, nasilje među vršnjacima, elektroničko nasilje i trgovanje djecom.

Ne svađajte se pred djecom – čuju vas i dok spavaju!

Zbog batina su djeca sklonija depresiji i ovisnostima

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.