18. travnja 2013.

Egzem (atopijski dermatitis)

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Egzem je bolest kože koja se često javlja u obiteljima u kojima su već poznate druge alergijske reakcije (rinitis, alergija na sijeno, koprivnjača, bronhiolitis, astma); radi se dakle o konstitucionalnom egzemu ili atopijskom dermatitisu. Međutim, egzem se može pojaviti i ako nije bilo prethodnih slučajeva u obitelji.

Egzem se može pojaviti u dojenčeta početkom drugoga ili trećega mjeseca života. Unatoč redovitoj njezi, lice dojenčeta je crveno i osuto, uglavnom prištićima, koji mogu biti suhi, vlažni ili stvarati krastice. Ovi sitni mjehurići prekrivaju čelo, obraze i bradu, ali se ne šire na područja oko očiju, usta i nosa. Bez vidljiva razloga postupno se širi po ramenima, rukama, gornjoj strani šake, i prsima. Dojenče ima potrebu da se grebe, nemirno je, a san mu je poremećen svrbežom (pruritisom). Nehotično se ogrebe, pa tako može izazvati male lokalne infekcije.

U starijega djeteta lezije su često smještene u pregibima (lakta, koljena), a na rukama mogu biti izazvane nekim kremama ili nadražujućim sredstvima za čišćenje.

Liječenjem egzema ublažavaju se kožne promjene. Za umivanje, vrlo obazrivo upotrijebite dermatološke masne sapune (prodaju se u ljekarni) te blage kupke za kupanje koje manje isušuju kožu nego sapuni. Nanosite dermatološke kreme kako biste redovno vlažili kožu i ublažili svrbež.

Ovisno o težini egzema liječnik će propisati vašem djetetu kremu na bazi kortizona (kortikosteroida) koju morate upotrebljavati pridržavajući se njegovih savjeta. U slučaju sekundarne infekcije kožnih lezija može se istodobno primijeniti i antibiotsko liječenje, lokalno ili na usta.

Izbjegavajte utopljavanje djeteta jer znojenje pogoršava egzem. Umjereno sunčanje mu može koristiti. Cijepljenje valja pravilno provoditi, iako ga treba prilagoditi lezijama jer postoji opasnost od širenja lezija zbog svrbeža.

Razvoj egzema je krajnje nepredvidljiv, ali se obično ublažava prije treće godine. Međutim, ova se kožna bolest može produžiti sve do odrasle dobi i postati kronična. Djeca koja boluju od egzema mogu kasnije postati astmatičari.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.