Beba Zdravlje i njega bebe 05. lipnja 2016.

Osip od pelena - kako ga ublažiti

mijenjanje pelene pelena
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osip od pelena i druge kožne iritacije kod beba, česta su pojava jer im je koža vrlo osjetljiva. Kako spriječiti i ublažiti osip od pelena?

Najčešći uzrok osipa od pelena je – mokra pelena. Ako je bebina koža dugo natopljena mokraćom, postaje oštećena i sklona iritaciji. Osip se može pojaviti vrlo brzo i najčešće pogađa djecu u uzrastu od osam do deset mjeseci.

Kako to spriječiti?

Najbolji način da spriječite osip jest taj da promijenite pelenu čim shvatite da se beba upiškila. Dobro je i izbjegavati vlažne maramice koje sadrže kemikalije koje doprinose, a ponekad čak i stvaraju iritacije. Bebinu guzu radije čistite vatom koju ćete namočiti u običnu vodu. Koristite i kremu za guzu bez parfema ili liječničku mast.

Pelenski osip: kako ga spriječiti i liječiti

Što napraviti kada se osip pojavi?

Ako bebina guza postane crvena i upaljena, iritirani dio tijela trebao bi ostati suh, zato stavljajte debeli sloj kreme za bebinu guzu. Svaki put, poslije pranja, dobro obrišite i osušite dio koji je obuhvaćen pelenama. Ostavite bebu neko vrijeme bez pelene. Vašem mališanu će to biti veliko olakšanje.

Što ako se osip nikako ne povlači?

Ako se dobro tretira, osip bi se trebao povući za nekoliko dana. Ukoliko se to ne dogodi ili ako se još širi i pogoršava, posjetite liječnika. Osip od pelena ponekad može sličiti gljivičnoj infekciji, koja izgleda nešto agresivnije.

Pelenski osip – crvenilo i ranice koje tjeraju u plač

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.