Beba 02. studenoga 2020.

Studija potvrdila: Bebe razlikuju zagrljaje roditelja od zagrljaja nepoznatih ljudi

Tate
Foto: Shutterstock Tata može pomoći u mijenjanju pelena, tješenju i ustajanju tijekom noći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije novost da roditelji vole držati i grliti svoje bebe i da je za bebe zagrljaj oca ili majke veoma smirujući. Međutim, recentna studija objavljena u časopisu iScience pokazala je da su neki zagrljaji za djecu starosti do 4 mjeseca ugodniji od drugih – a to prvenstveno ima veze s onim tko ih drži.

Iako naizgled uobičajena gesta, zagrljaji i općenito tjelesni izrazi nježnosti imaju veliku ulogu u emocionalnom razvoju djece. Brojne studije su pokazale da upravo zagrljaj ima neopisivu ulogu u najranijem povezivanju bebe i roditelja. Svjetska zdravstvena organizacija prvi zagrljaj majke i djeteta naziva 'zagrljajem koji spašava život'.

Možda te zanima... Mazite bebe što češće! Postoji jako dobar razlog za to Beba

Studija objavljena prošlog mjeseca u časopisu iScience, proučavala je reakcije pulsa dojenčadi mlađe od godinu dana tijekom zagrljaja, prisnog zagrljaja i držanja. Istraživači su također promatrali što se događa kada ženska osoba, koja nije roditelj, zagrli bebu. Otkrili su da su bebe stare četiri mjeseca imale sporiji puls kad su ih grlile nepoznate osobe, što ukazuje na to da su mogle razlikovati zagrljaj roditelja od zagrljaja nepoznatih osoba. 

Istraživači vjeruju da bi ovaj nalaz mogao igrati veliku ulogu u povezivanju roditelja i djece. “Kao i većina roditelja, volimo grliti svoju djecu. Također znamo da djeca vole grliti roditelje. Ali ono što nas je iznenadilo kao znanstvenike jest koliko malo znamo o grljenju”, izjavio je prvi autor studije Sachine Yoshida sa sveučilišta Toho u Tokiju u Japanu. "Dojenčad starija od četiri mjeseca pokazala su povećan omjer intervala otkucaja srca tijekom grljenja od strane roditelja nego tijekom grljenja od strane nepoznatih žena", rekao je Yoshida. „Roditelji su također pokazali povećan omjer intervala otkucaja srca grleći svoju dojenčad. Otkrili smo da se i dojenčad i roditelji opuštaju grleći se.” 

Možda te zanima... Puno zagrljaja i maženja bebama mijenja DNK Beba

Istraživači su potom izračunali reakcije otkucaja srca na temelju nečega što se naziva R-R intervali (RRI) na elektrokardiogramima. RRI je zapravo vrijeme između određenih valnih oblika koji mjere električnu aktivnost srca. Povećano vrijeme između ovih valnih oblika ukazuje na usporeni rad srca. Ustanovljeno je da u beba mlađih od četiri mjeseca nema razlike u otkucajima srca tijekom zagrljaja i tijekom držanja uz lagano pritiskanje leđa od strane roditelja. To ukazuje na činjenicu da bebe mlađe od četiri mjeseca možda još uvijek ne mogu razlikovati držanje od grljenja.

Zanimljivo je i da su znanstvenici očekivali da će zagrljaj ublažiti nervozu i uznemirenost u djece. Međutim, suprotno tomu, otkrili su da su smirujući učinci zagrljaja vidljivi samo kod beba koje nisu plakale niti bile prethodno uznemirene. Iako je potrebno provesti dodatna istraživanja, znanstvenici vjeruju da bi nalazi ove studije mogli pomoći roditeljima da bolje razumiju svoju djecu prije nego što progovore te da osnaže svoju vezu s djetetom

Možda te zanima... Mamin i tatin zagrljaj najbolji je lijek za bebu Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.