Beba Oprema za novorođenče 12. listopada 2021.

9 stvari koje nikada ne bi trebala kupovati za bebu, savjetuju mame

Foto: Shutterstock ; Ove predmete za bebe zaista ne moraš kupiti
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Naravno da svojoj bebi želiš omogućiti najnovije trendove za koje će te trgovci uvjeravati da su nužni, istina je da dio opreme možda nikad nećeš ni iskoristiti. Osim što ćeš potrošiti novac, ti će predmeti stajati i zauzimati prostor, a poslije ćeš ih se teško riješiti.

Oprema, odjeća, kupanje, hranjenje, sigurnost kod spavanja i prijevoz - sve su to svakodnevne aktivnosti u kojima ćeš trebati različita pomagala. Naravno da svojoj bebi želiš omogućiti najnovije trendove za koje će te trgovci uvjeravati da su nužni, istina je da dio opreme možda nikad nećeš ni iskoristiti. Osim što ćeš potrošiti novac, ti će predmeti stajati i zauzimati prostor, a poslije ćeš ih se teško riješiti.

Provjeri popis stvari koje ti neće trebati, piše Parents:

1. Stol za presvlačenje

Ovo je komad namještaja koji svakako možeš preskočiti. Oduzima prostor, a može biti skup. Stvarnost i iskustva roditelja pokazuju da vjerojatno nećeš svaki put odlaziti u dječju sobu kako bi presvukla pelenu svojoj bebici, osobito ako živite u kući i dječja soba je na katu. Pelene ćeš obično mijenjati gdje god stigneš. Ako baš želite imati poseban prostor za presvlačenje, kupi niži ormarić i preko njega učvrsti navlaku koju ćeš poslije moći ukloniti, a ormarić možeš koristiti godinama.

2. Grijač za maramice

"Sjećam se uzbuđenja kada sam nabavila grijač za maramice i ponosno ga uključila. No ispalo je da je ta kupnja bila besmislena, a maramice su se brzo sušile pa nije bilo ni svrhe", pojašnjava mama dvoje djece Shannon Duffy. Ostali razlozi zbog kojih ti taj proizvod ne treba uključuju činjenicu da topla i vlažna mjesta pogoduju razvoju bakterija, a svakako intimne dijelove svog djeteta ne želite dodirivati takvim maramicama.

Dodatno, u periodu od 1997. do 2001. godine u SAD-u su s tržišta povukli 500.000 grijača za maramice zbog mogućnosti električnog šoka ili topljenja proizvoda. Uostalom, beba koju ste naviknuli na tople maramice vjerojatno će, ako ćeš je presvlačiti izvan kuće, biti nezadovoljna hladnoćom.

3. Kanta za odlaganje pelena

"Zar zaista želiš u kući nekoliko dana držati prljave pelene? Mislim da ne. Ako svakog dana bacaš smeće, dovoljno je ono koje i inače držiš u kućanstvu. Kad je riječ o pelenama, izmet možeš  baciti u zahod, a pelenu u smeće i tako ste riješili problem", poručuje mama Kathi Bertsch iz Alabame. Imani Powell Razat, mama iz New Yorka, kaže da joj se nije sviđala kanta za odlaganje pelena do te mjere da ju je ostavila na pločniku.

"Prljave pelene stajale su danima jer sam zaboravila da sam ih ondje odložila. A potom sam previše vremena trošila na čišćenje kante koji je do tada već upila neugodan miris", priznala je. Ako te doista brinu pelene, kupi vrećice za odlaganje pelena koje možeš čvrsto zatvoriti i na taj način spriječiti curenje sadržaja i neugodan miris u smeću.

4. Poseban deterdžent za bebe

Produljeni boravak u kupaonici i nepregledno more prljavog rublja sastavni su dio života kad stigne beba. Čini se da taj posao nikad ne prestaje. Unatoč onome što si čuli, ne treba bebinu odjeću prati u posebnim i skupim deterdžentima. Treba ti proizvod koji ne sadrži boje i parfeme koji bi mogli stvoriti iritaciju dječje kože. Kupnjom takvih deterdženata uštedjet ćeš vrijeme i novac jer bebinu odjeću možeš prati s ostalim rubljem.

5. Košara za spavanje

"Dobila sam na dar predivnu košaru za spavanje za svog sinčića. Izgledala je predivno u dječjoj sobi, no moj sin odbijao je spavati u njoj. Pokušali smo sve da mu bude privlačnija, no nije pokazivao interes. Mislim da bi razumnija odluka bila investicija u kolijevku ili krevetić", kaže mama Christy Cook iz Kanade.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Košara za spavanje

S tom se ocjenom slaže i mama Samantha Kemp Jackson. "Iako vam se čini da ste uštedjeli jer niste kupili kolijevku ili krevetić, u konačnici ćete to ipak morati učiniti. To vrijedi posebno ako u prvih nekoliko tjedana planirate spavati u istoj sobi s bebom. Ako vam baš treba košara, radije je posudite od nekoga", savjetuje.

6. Dodaci za krevetić

Iako i u napasti da bebin krevetić opremiš vrhunskim dodacima, pokušaj se suzdržati. "Liječnik mi je savjetovao da na bebin krevetić ne postavljam odbojnike jer mogu doprinijeti novorođenačkoj smrti, a pokrivač ili dekica koji dolaze u kompletu sa setom ionako su preteški za novorođenče", kaže Breanne Welke, mama iz Hastingsa.

US Product Safety Commission navodi kako su odbojnici za krevetiće prouzročili ozljede pa čak i smrt djece mlađe od dvije godine, a znanstvena studija pokazala je da djeca koja leže sputana odbojnicima zaostaju u motoričkom razvoju. S druge strane, ako su u kolijevci ukrasni jastučići i posteljina koja je previše mekana, beba se može licem okrenuti prema njima i ugušiti. Ako su pak previše čvrsti, starija beba može se popeti preko njih i ispasti iz kolijevke ili krevetića.

krevetić Možda te zanima... Oprez: Obloge za dječje krevetiće mogu ubiti djecu Beba

7. Hranilica

Bebi treba prostor za jelo, no veliki samostojeći stolci su skupi, zauzimaju puno prostora, a kratko ih koristite.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Hranilica

"Da mogu opet birati, sigurno nikad ne bih kupila hranilicu. Ogromna je i teško se sprema, a usto ćeš je uvijek zaprljati ostacima hrane. Na kraju to postane predmet koji neprestano čistite i unatoč tome na njoj pronalazite komadiće hrane", kazala je mama Laura Beck. Majka troje djece Kim Kempinski predlaže da umjesto toga radije kupiš dodatak koji se može pričvrstiti uz običan stolac. "Puno je jeftiniji, zauzima manje mjesta i lakše ćete ga se riješiti. Za prvo dijete kupili smo hranilicu i darovali je čim se na tržištu pojavio ovaj dodatak", kaže Kim.

8. Procesor za bebinu hranu

"Stvarno, zašto bi mi trebao poseban procesor za bebinu hranu", nasmijala se Bertsch. Osim dodatnog troška, ovakvi mali uređaji mogu zatrpati kuhinjske površine. Ako baš želiš procesor, kupi običan koji ćeš moći koristiti i kad beba poraste, ili mini verziju blendera koji se lako čisti i održava.

9. Torba za pelene

Iako ti je potrebna torba u kojoj ćeš nositi bebine stvari kad izlazite iz kuće, torba isključivo za pelene skupa je i nepotrebna. "Sasvim ti je dovoljna obična torba ili ona koja dolazi s kolicima", zaključila je Kemp Jackson.

Možda te zanima... Samo ovih 6 stvari moraš kupiti prije nego što se beba rodi! Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.