Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 10. kolovoza 2023.

Kako uspješno smiriti cendranje djeteta? Pet provjerenih tajni koje će ti pomoći

Foto: Unsplash+ ; Zašto dijete stalno cendra
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trebaju li djeca dobiti što požele čim zaplaču? Apsolutno ne, ali postoje alati s kojima im možete pomoći - piše mama s iskustvom i klinička psihologinja dr. Laura Markham

Cendranje je uobičajeno za malu djecu i predškolce. Stručnjaci roditeljima obično savjetuju da od djece traže da im se obraćaju "normalnim" glasom jer ne mogu podnijeti cendranje. No ono je samo simptom dubljeg problema. Ako se želiš riješiti cendranja, moraš se riješiti onoga što je u podlozi.

Donosimo ti pet provjerenih tajni koje će ti pomoći ako te izluđuje cendranje.

Možda te zanima... Fraze koje možeš govoriti djetetu umjesto 'Prestani plakati' Vrtić

1. Cendra jer nema mogućnosti nositi se s onim što se od njega traži

"Kad su ljudi preplavljeni emocijama, postanu cendravi. Da su još maleni, bacali bi se na pod i plakali, no s tri ili četiri godine umjesto toga mogu cendrati. Ako nisi pružila osnovne potrebe poput hrane, odmora, igre i povezivanja s tobom, računaj na plač. Možda neće cendrati kao obično, no ako inzistiraš da otrpi kupnju u trgovini, a on je gladan i umoran, sigurno će cendrati", nastavila je psihologinja. Zašto stvarati negativnu situaciju koja muči i tebe i dijete i doprinosi navici cendranja?

2. Cendra jer treba više povezanosti

"Omogući djetetu više pozitivne pažnje. Djeluj preventivno dajući mu pažnju prije nego što je zatraži. Svatko tko romantičnog partnera mora pitati "Voliš li me?" zna da pažnja koju su dobili nakon pitanja nikad ne može zapravo popuniti potrebu", pojašnjava dr. Markham.

Tajna je u inicijativi da svom djetetu daš ono što nije tražilo, i to dovoljno često da osjeća potporu i povezanost. Posebno je važno pružiti potporu u situaciji kad dijete traži emotivnu povezanost, prije nego što sve krene nizbrdo.

"Ne, ne daješ nagradu za loše ponašanje ako djetetu pružaš pažnju dok cendra. Da plače zbog gladi, bi li mislila da nagrađuješ takvo ponašanje ako nahraniš dijete?", ističe psihologinja dodajući kako je naša dužnost djetetu pružiti sve što mu treba, a povezanost je osnovna ljudska potreba i bez nje djeca ne mogu dobro funkcionirati.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

3. Cendra jer se osjeća nemoćno

Lawrence Cohen, autor knjige o roditeljstvu Playful Parenting kaže kako djeca cendraju kad se osjećaju bespomoćno.

"Ako ih korimo zbog cendranja ili odbijamo poslušati ih, povećavamo njihov osjećaj bespomoćnosti. Ako pak popustimo samo da prestanu plakati, nagrađujemo taj osjećaj bespomoćnosti. No ako ih smirenim glasom, u igri, pozovemo da govore normalno, pojačavamo njihov osjećaj samopoštovanja i kompetencije. I na taj način stvaramo most prema bliskosti", navodi on.

Dr. Markham se nadovezuje kako roditelj nije tu da bi manipulirao djetetom, nego se povezao s njim.

"Počni dajući mu do znanja kako čuješ što želi i razumiješ njegovo viđenje stvari. Stvarno želiš u park, i to mi govoriš, a ne očekuješ da ću zastati kod svake trgovine i sad si razočaran, zar ne? Ponekad je dovoljno samo da se osjećaju da su ih čuli i to će zaustaviti plač", pojasnila je ona.

No ako se cendranje unatoč tome nastavi, savjetuje da roditelji razigrano pitaju: Ne zvučiš kao ti. Gdje je nestao onaj tvoj snažan glas?

"Izrazi uvjerenje da dijete može koristiti snažan glas i ponudi mu pomoć da ga potraži. Pretvori to u igru", govori ona donoseći i konkretan primjer.

"Hej, gdje je nestao tvoj snažni glas? Bio je tu prije minutu. Obožavam tvoj snažni glas. Pomoći ću ti da ga potražiš. Pomozi mi tražiti. Je li ispod stolca? Ne... Iza vrata? Ne... Hej, pronašao si ga! To je bio tvoj snažni glas! Jupi, volim tvoj snažni glas. Sad mi ponovo reci što trebaš, ali snažnim glasom", opisala je ona.

Na koncu, ponudi djetetu alternativne alate da pristojno zamoli za nešto i pritom pregovara oko toga. Cendranje je funkcija nemoći, a tvoja pomoć da dijete savlada taj problem koristeći razumne mjere pomoći će mu i u budućnosti.

"Drugim riječima, ne želiš dijete naučiti da će sve u životu dobiti plakanjem i tantrumima. Želiš da nauči da ono što želi može dobiti savladavanjem emocija, sagledanjem stvari iz tuđe perspektive i omogućavanjem situacija koje svima donose pobjedu", misli dr. Markham.

Ako danas nemaš vremena za odlazak u park, ne idi. Budi empatična sa željom djeteta i vodi ga kroz krizu, no ako je tvoja primjedba vezana uz njegovo plakanje više nego uz zahtjev, i uspije se sabrati toliko da na razuman način kaže što želi, uspjet ćeš stvoriti situaciju u kojoj ćete oboje pobijediti.

"U redu, želiš na igralište, ali ja moram do trgovine. Hajdemo ovako: Ako budemo brzi u trgovini, imat ćemo vremena zastati u parku na putu doma. Misliš li da možemo biti brzi? Ako budeš jako brz prilikom izlaska i ulaska u autosjedalicu, možemo još malo duže ostati u parku", navodi ona primjer komunikacije. Nagrađuješ li time cendranje? Ne, nego osnažuješ dijete pokazujući mu da postoje rješenja koja odgovaraju za obje strane te da će tako biti i u životu.

"Često od roditelja čujem da ova igra traženja snažnog glasa djeluje prvi ili drugi put, no poslije toga dijete se odbija igrati. Ako je to slučaj, razlog je što treba nešto drugo - plakanje. A to na s vodi do sljedeće teme", objašnjava psihologinja.

4. Cendranje zbog plakanja

Dijete ima mnogo emocija zbog stvari koje ga opterećuju, poput činjenice da ga u petak ostavljate s novom tetom čuvalicom, drugi dječak mu je u pješčaniku oteo njegov kamiončić, mora naučiti ići na tutu, stiže nova beba u obitelj... Nema kraja izvorima stresa za malenu djecu. Mala djeca stresa se rješavaju jednostavnim plačem, no kako odrastaju, razvijaju samokontrolu i umjesto plača cendraju.

"Budi blaga u odgovoru na njegovo cendranje do dolaska kući te provedi s njim neko vrijeme. A zatim ga privuci na krilo, pogledaj u oči i kaži: Primjećujem da si cendrav i tužan, zlato. Trebaš li se samo malo maziti i plakati? Svi ponekad trebaju samo malo plakati. Tu sam da te zagrlim", savjetovala je dr. Markham.

5. Cendranje zbog uspjeha

Ne nagrađuj cendranje, znači, ne popuštaj i nemoj kupiti slasticu. No nikad nema razloga da zbog cendranja budeš neljubazna prema djetetu. Odgovarajući na njegove potrebe empatijom ('Jako si razočaran što sam rekla ne, zbilja si želio tu slasticu') pomaže mu osjećati se manje razočarano. I nema ništa loše u tome da potražiš nešto što će ga usrećiti, poput velike crvene jabuke ili odlaska u park.

Možda te zanima... Lažni plač: Zašto djeca to rade i kako reagirati na lažne suze? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.