Beba Igre za bebe 30. kolovoza 2013.

Priredite bebi predstavu sa sretnim i tužnim maskama

maska, beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Igrom s maskama možete bolje upoznati skrivene talente svog djeteta od najranije dobi te naučiti primjećivati i pravilno interpretirati bebinu reakciju kad je intelektualno zaintrigirana

Predlažemo vam kako bolje upoznati skrivene talente svog djeteta u dobi kad o tome niste mogli ni sanjati - u prvoj godini života, recimo već dva mjeseca nakon rođenja. Preduvjet za ovu predstavu jest da je beba zdrava, sita, naspavana i da ima suhu pelenu. Pripreme je poželjno izvesti dok dijete spava.

Cilj ove igrice jest da vi naučite primjećivati i pravilno interpretirati bebinu reakciju kada je bebica intelektualno zaintrigirana i naravno, da vježbate motivirati i usmjeravati svoju bebu od početka.

Izrađivanje glumaca:

Za glumce vam trebaju tri bijela kartona veličine A5 (15x20 cm). Na jedan karton nacrtajte s markerom lice koje je sretno (oči, nos, i veliki osmijeh). Na drugi nacrtajte lice koje plače, usne blago zaobljene prema dolje i suze neka se vidi da teku. Na treći nacrtajte lice koje zijeva, izdužene usne gore i dolje kao i oči. 

Izrađivanje kazališta:

Za kazalište trebate nabaviti kuhinjsku krpu ili neku neprozirnu maramu, jednu kutiju za cipele (ca. 30X40 cm), dva poklopca ili neki tanji karton slične veličine, škare za papir, malo ljepila. Uzmite kutiju tako da dno bude okrenuto prema gore. Zarolajte poklopce na uske dugačke stupiće i zalijepite ih sa selotejpom da se ne odrolaju natrag. Svaki stupić zalijepite za krajnji rub kutije, lijevo i desno. Za gornji vrh stupića objesite kuhinjsku krpu ili maramu. Ako je krpa/marama teška možete gore između lijevog i desnog stupića poprečno staviti jednu grančicu kao potporu da krpa ravnomjerno visi, baš kao zastor u kazalištu.

Kazališna predstava:

Prvo neka se beba udobno smjesti u stolac za ležanje/sjedenje. Kazalište stavite ispred nje, u razinu očiju. Gledajte bebu u oči i najavite sa smiješkom na licu i riječima:  "Tam-tam" (pompozno), "sada slijedi kazališna predstava. Hoćeš vidjeti kazališnu predstavu?". Daaaa!", to vi odgovorite nakon što beba na neki način pokaže ili kaže da hoće. Ispred bebe stavite kazalište koje je prekriveno sa "zastorom". 

Prvi čin:

Onda polako otkrijte zastor i neka prvi glumac dođe: Sretno lice! Vi tim riječima trebate to najaviti: "Sretno lice!" Gledajte dijete u oči, sami se nasmiješite i izgovorite visokim tonom puno puta uzastopno slova "eeeeeee", jer to su tonovi koje beba tako i onako izgovara kada je sretna. Kada vidite da dijete pokušava imitirati sretno lice, pohvalite bebu s: "Bravo, da, to je sretno lice!"

Nakon sretnog lica pokažite tužno lice. Recite: "Tužno lice" i izgovorite slova "aaaaaaaa" nižim tonalitetom kao kad nas nešto boli. Istodobno i vi napravite tužnu facu, pričekajte da dijete proba napraviti isto i opet nagradite svoju bebu s velikim: "Bravo, da, to je tužno lice".

Nakon tužnog, pokažite umorno lice, napravite vi izraz lica kao da zijevate i izgovarajte puno puta slova "oooooooo". Gledajte bebu u oči i kad ona počne ponavljati za vama, tada je sretno nagradite riječima: "Bravo, da, to je umorno lice!". Spustite zastor jer slijedi pauza.

Pauza:

Za vrijeme pauze uzmite bebu u naručje i malo se pomazite, recite joj da je jako puno volite. Kad ste spremni za drugi čin, vratite bebu u sjedalicu.

Drugi čin:

Pozovite dijete imenom, i opet najavite sa "Tam-Tam" da se diže zastor. Sada pokušajte što brže možete pet puta za redom vrtjeti istim redoslijedom prvo sretno, pa tužno, pa umorno lice. Nakon toga recite: "I pauza!" I spustite zastor.

Pauza:

Opet uzmite bebu u naručje, pomazite se i naglasite da je jako volite!

Treći čin:

Pozovite dijete imenom i opet najavite sa "Tam-Tam" da se diže zastor. Promiješajte lica pred bebom, tako da redoslijed bude drugačiji od onog u drugom činu. Dva puta izvrtite izmiješana lica. Treći put prva dva lica imenujte ispravno, a treće krivo

Promatrajte bebinu reakciju: Najvjerojatnije će beba maknuti pogled kad vi pogriješite ili će se početi glasno buniti i dati vam do znanja da ste pogriješili. Vi se pravite kao da ste zahvalni bebi da je uočila pogrešku i onda recite: "Da, ljubavi, imaš pravo, pa to nije... to je... lice!" I dajte bebi pusu. 

Još jednom do dva puta najviše, ponovite istu foru da se namjerno zeznete na jednom od lica. Svaki put obavezno pohvalite bebu da zna što je ispravno i da ste ponosni na nju. Nakon trećeg čina, spustite zastor, uzmite dijete, pomazite se, dajte joj pusu i pustite neku opuštajuću glazbu. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • irena9

    izvrsna ideja za predstavu!! nisam uopće znala da se tako malim bebama to može prirediti!

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.