Beba Razvoj u 1. godini 01. srpnja 2016.

Bebe uče i u snu

Beba spava
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rezultati istraživanja pokazuju da se usnule bebe nalaze u polusvjesnom stanju što im omogućuje da uče i tijekom sna

Bebe su mnogo sposobnije u registriranju informacija nego što se vjerovalo, tvrde američki stručnjaci. Ne dozvolite da vas smireno dremuckanje bebe prevari: dok spavaju, novorođenčad "upija" podatke o okolici čime ubrzavaju svoje prilagodbu životu izvan maternice.

Beba puno plače i stalno traži dojku? To su znakovi skoka u razvoju

"Bebe su mnogo sposobnije u registriranju informacija nego što mislimo", tvrdi profesorica Dana Beard, pedijatar sa Sveučilišta Floride. Zajedno s kolegom, profesorom Williamom Pfeiferom dječjim psihijatrom s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Columbia u New Yorku, i timom istraživača je napravila istraživanje. 

Beard je na 26 tek rođenih, usnulih beba, starih između 10 i 73 sata, usmjerila intenzivan zvuk. Svaki zvuk pratio je neugodan mlaz zraka uperen na očne kapke beba - poslije kojih su bebe instinktivno ručice dizale ka kapcima. Poslije 20 minuta, usnule bebe vrlo su malo a neke gotovo i da nisu reagirale na zvuk koji nije pratio mlaz zraka kao što je to bilo na početku istraživanja.

Kako beba doživljava svijet?

To je istraživače uvjerilo da su bebe naučile da su im potrebna oba podražaja da bi u snu reagirale. U isto vrijeme, elektrode postavljene na gornji dio glave registrirale su aktivnost u prefrontalnom korteksu, dijelu mozga koji je "zadužen" za memoriju.

"Sada znamo da bebe mogu učiti čak i kad spavaju", rekla je za časopis "Nature" profesorica Beard i naglasila da otkriće ukazuje na nove detalje u natalnoj neurologiji. Do sada nije bilo utvrđeno da li novorođenčad, koja u spavanju ili dremuckanju dnevno provedu između 16 i 18 sati, pamte registrirane utjecaje iz okoliša.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.