Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 11. rujna 2020.

Redoslijed rođenja ne utječe na djetetovu osobnost, ali zato na inteligenciju da

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema tri velike nacionalne ankete iz SAD-a, Velike Britanije i Njemačke, mlađa braća i sestre općenito imaju niži IQ od starije braće i sestara.

Teške vijesti za mlađu braću i sestre: Prema tri velika nacionalna istraživanja iz SAD-a, Velike Britanije i Njemačke, mlađa braća i sestre uglavnom imaju niži kvocijent inteligencije od svoje starije braće i sestara. Nadalje, ankete unutar istraživanje, koje je provedeno na više od 20.000 osoba, potvrđuju da se objektivni pad inteligencije javlja postupno, počevši od drugorođenog i završavajući s posljednjim rođenim djetetom.

doručak dijete hrana Možda te zanima... Kakve veze doručak ima s inteligencijom? Vrtić

Istraživači koji stoje iza analize spekulirali su o tome zašto bi to mogao biti slučaj. Njihovi zaključci bili su:

  • Starija djeca možda imaju potpunu pažnju roditelja, dok se mlađa braća i sestre zadovoljavaju s manje vremena provedenim s njima. 
  • Roditelji imaju tendenciju postavljati veća očekivanja prema prvorođencima, očekujući da će, primjerice, uspjeti i postati akademici, dok mlađa braća i sestre imaju više slobodnog prostora.
  • Prvorođena djeca često podučavaju mlađu braću i sestre, objašnjavajući im pravila života, kako svijet funkcionira, i tako dalje. Budući da je podučavanje kognitivno zahtjevna aktivnost, prvorođenci mogu dobiti jedinstveni mentalni trening.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Nadalje, osim objektivnog pada u inteligenciji, kod mlađe braće i sestara zabilježen je i pad inteligencije izvan objektivnih mjerenja IQ-a, prenosi Big Think.

Istraživači su tako razotkrili neke uobičajene zablude o različitim osobinama braće i sestara. Uz IQ testove, ispitana braća i sestre također su dobili i procjenu osobnosti. Iako se za prvorođene često smatra da su otvoreniji i društveniji, za to nije bilo dokaza. U stvari, nijedna razlika u osobnosti nije bila pouzdano konstantna između braće i sestara različite dobi.

Možda te zanima... 5 čimbenika koji utječu na razvoj dječje inteligencije Vrtić mama majka sin Možda te zanima... Inteligenciju nasljeđujemo od mame, a izgled od tate? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.