Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 30. ožujka 2024.

Ovo su stvari koje utječu na razvoj dječje inteligencije

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se moždane stanice formiraju prije rođenja, rani životni doživljaji i prvo učenje važni su za razvoj djetetovog mozga. Pročitajte što sve utječe na razvoj inteligencije kod djeteta

Kao roditelj, želite podići dijete koje će postati uspješno kad odraste. Iako je inteligencija samo 50 posto jednadžbe uspješnosti, za razvoj djeteta ključan je odgoj. Navodimo pet stvari koje utječu na razvoje inteligencije vašeg djeteta:

1. Odgoj

Priroda nasuprot odgoju? Razvoj mozga ne ovisi isključivo o genetici. Iako se moždane stanice formiraju prije rođenja, rani životni doživljaji i prvo učenje važni su za razvoj djetetovog mozga. Nema potrebe za kupovanjem skupih igračaka. Razgovor, čitanje knjiga, također dijete možete stimulirati odlascima u muzeje, zoološke vrtove, javne knjižnice - ta mjesta mogu potaknuti djetetovu maštu te ih poticati da postavljaju pitanja o tome kako funkcioniraju stvari.

Možda te zanima... 7 neobičnih stvari koje rade izrazito inteligentna djeca Vrtić

2. Emocionalna inteligencija

Prema riječima dr. Tippy Sumpaico-Tanchanco, pedijatrice za razvojno ponašanje, treba se usredotočiti i na emotivnu inteligenciju kako bi vaša djeca postala uspješna ne samo u školi nego i u životu. Pobrinite se da se zadovolje sve njihove fizičke, mentalne i emocionalne potrebe, kako bi u najboljem stanju učili i dostigli svoj puni potencijal.

3. Stil učenja vašeg djeteta

Postoji nekoliko načina učenja. Kako dijete rješava matematičke probleme? Voli li se igrati s riječima? Ili mu je zabavnije rješavati matematičke probleme kroz fizičke igre? Odredite je li vaše dijete vizualni (vidni), auditorni (slušni) ili kinestetički (tjelesni) tip kako bi mu pomogli da bolje uči.

4. Vrijeme za igru

Djeci treba vrijeme za uživanje u samostalnoj igri. To je njihova prilika da stvaraju vlastite priče, igraju se ili samostalno rješavaju probleme. Zapamtite: vrijeme za igru je samo njegovo. Ako je vašem djetetu dosadno, neka mu bude dosadno. Dopustite mu da samo otkrije svoje strasti.

5. Prehrana

Dajte svom djetetu hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama  jer istraživanja pokazuju da ove esencijalne masti igraju bitnu ulogu u razvoju mozga. Uz voće, povrće i cjelovite žitarice, omega-3 maske kiseline kao što su DHA u ARA, smatraju se hranom za mozak. Jaja i losos izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina.

Možda te zanima... Brbljava si? Imat ćeš pametniju i sretniju djecu, tvrdi istraživanje Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.