Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 17. prosinca 2022.

Dijete ti je rano počelo lagati? To je dobar znak

dijete, mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Laganje nije ništa neobično kod male djece, a novo istraživanje otkriva da je čak važan dio dječjeg razvoja

Prema istraživanju koje je vodio Kang Lee, profesor psihologije iz Sveučilišta u Torontu, djeca vrlo rano počinju lagati. Među dvogodišnjacima koji govore, 30 posto njih već je nešto slagalo. Do navršene tri godine, skoro polovica pokušava redovito nešto slagati. S četiri godine, taj broj iznosi čak 80 posto! A u dobi od pet do sedam godina skoro svako dijete laže.

Dr. Lee kaže da mlađa djeca koja prikrivaju ili izbjegavaju istinu, imaju kognitivnu prednost pred onima koji to ne rade. "Laganje zahtijeva dvije stvari. Djeca moraju razumjeti što netko drugi misli. Ovu sposobnost zovemo teorijom uma. Djeca koja se bolja u teoriji uma bolja su i u laganju", objašnjava dr. Lee. 

Možda te zanima... Zašto nam djeca lažu i kako reagirati u toj situaciji? Vrtić

Druga stvar je znati planirati unaprijed kako bismo spriječili neželjene aktivnosti. 30 posto djece mlađe od tri godine koja znaju lagati imaju veće sposobnosti za to, a laži im pomažu da se izvuku iz za njih nezgodnih situacija.

Test grožđicom otkriva koliko je vaše dijete inteligentno

Takve kognitivne sposobnosti kod djece koja rano počinju lagati, znače da će takva djeca biti uspješnija u školi i u komunikaciji s drugom djecom na igralištu.

Dr. Lee provodio je eksperimente teorije uma na skupini od 58 djece predškolske dobi u Kini, podijelivši ih u dvije grupe. Polovica djece dobila je šest treninga iz teorije uma, a druga polovica dobila je treninge u kojima su učili brojeve i vještine snalaženja u prostoru. Istraživači su otkrili da su djeca iz prve grupe bolje lagala, ali i bila bolja u lažima od djece iz druge grupe.

djevojčica priča Možda te zanima... Tipične dječje laži od treće godine do školske dobi Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.