Razvojna faza djeteta: Beba:

Pregledaj
Beba Razvoj u 1. godini 10. srpnja 2020.

Prvi mjesec: Što se sve događa s tvojom bebom?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručno i s ljubavlju vodimo te kroz sve mjesece do napunjene prve godine života. Pampers&missMAMA

Tvoje je dijete s tobom već punih mjesec dana! Iako ti se možda u nekim trenucima činilo kako nećeš preživjeti još jednu besanu noć ispunjenu glasnim plačem tvojeg malog sunca, možeš odahnuti - najteži period je iza tebe. Ovo je zaista bilo uzbudljivo vrijeme prvog upoznavanja, ali i oporavka od poroda i prilagodbe na novi način života. U prvih mjesec dana već si stekla puno novih iskustava - iza tebe je prvo kupanje, vjerojatno i prvi izlazak iz kuće, a sada si već uspostavili i ritam dojenja ili prehrane na bočicu. Novopečenim majkama i tijelo se polagano počelo vraćati u stanje prije trudnoće pa sada možeš opušteno uživati u majčinstvu. Iako si okupirani brigom oko svoje bebe, nemoj zaboraviti ni svog partnera. Iako u početku vjerojatno osjeća veliki strah, nemoj ga isključiti i inzistirati da ćeš sve napraviti sama. Imaj povjerenja i dopusti partneru da promijeni pelenu, okupa i obuče bebu, ode u šetnju s njom. Bit će jako sretan što aktivno sudjeluje u odgoju bebe, a i tebi će biti mnogo, mnogo lakše.

Možda si već vidjela i prvi smiješak

Dojenče staro mjesec dana trebalo bi ležeći potrbuške moći nakratko podići glavicu i fokusirati lice. Neke bebe u toj dobi reagiraju na zvuk zvona, ali i pogledom slijede predmete koji se pomiču u razini očiju na kraćoj udaljenosti.

Tvoja beba možda će čak biti sposobna ležeći potrbuške podići glavicu za 90 stupnjeva ili čak u uspravnom položaju držati glavicu. Neka dojenčad u toj dobi spontano se smiješe, a mogu i uskliknuti od užitka te se glasno nasmijati.

Normalno sva dojenčad ponekad plače, a dojenačke kolike zahvaćaju 5-25 posto mlade doječadi, tj. gotovo svako 4. do 5. dijete. 

Kolike najčešće započinju drugi do treći tjedan života, a vrhunac simptoma vidimo oko 6. tjedna. Dojenče koje ima kolike naglo počinje plakati bez jasnog povoda i neutješno plače, obično vriskavim glasom, dulje vrijeme kontinuirano. 

Možda te zanima... Što ponijeti, kako se pripremiti i kako izgleda prvi pregled novorođenčeta kod pedijatra? Beba

Prvi posjet pedijatru

Kada dojenče napuni mjesec dana, obično se zakazuje prvi pregled kod pedijatra. Na tome pregledu liječnik će izmjeriti djetetovu dužinu, težinu te opseg glave kako bi se izračunao napredak od rođenja.

Osim toga, pedijatar na prvom pregledu pomoću stetoskopa sluša otkucaje djetetova srca, pregledava palpacijom abdomen te kukove. Pregledavaju se i oči kako bi se utvrdilo ima li beba normalne reflekse i može li fokusirati pogled. Pedijatar će pregledati i uši, nos, usta i grlo, kao i vrat, tiroidnu i limfne žlijezde, pazuhe te fontanele. Radi mogućih nepravilnosti vaš odabrani liječnik bebi će provjeriti i genitalije, kožu te reflekse specifične za djetetovu dob.

Ne brini zbog bljuckanja

Iako te to može zabrinjavati, u ovoj dobi sasvim je normalno da beba pljucka nakon svakog hranjenja. Kod novorođenčadi pljuckanje može biti povezano s nerazvijenim sfinkterom između jednjaka i želuca, dok kod dojenčadi do pljuckanja dolazi kada dijete podriguje nakon obroka. Nekada beba pljucka i kada je previše pojela.

U većini slučajeva dojenčad do drugog tjedna ponovo dostiže svoju porođajnu težinu, a iduća dva mjeseca dobiva između 170 do 220 grama na tjedan.

Prati razvoj svoje bebe po mjesecima u prvoj godini života kroz edukativan videoserijal sa stručnjacima, članke i blogove poznatih mama. Pampers i missMAMA stručno i s ljubavlju vode mamu i bebu kroz prvu godinu.

Možda te zanima... VIDEO: Osnove baby handlinga - kako pravilno držati, podići, spustiti, presvući bebu? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.