Native sadržaj Dobrodošla, bebice! 21. veljače 2024.

Kad je vrijeme za prvu šetnju s novorođenčetom i što sve trebaš znati?

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Beba je napokon stigla na svijet i nakon što ste proveli par dana kod kuće, već se pitaš kada možemo u prvu šetnju koja je za novopečene roditelje predstavlja posebno uzbuđenje i iskustvo. Mnoge mame se za taj veliki događaj pripremaju kao da je u pitanju najkompliciraniji zadatak. Ali nema razloga za strah. Donosimo ti savjete i odgovore na pitanja koje muče novopečene mama kada je u pitanju prva šetnja s njihovim malim bićem

Kada je vrijeme za prvi izlazak s novorođenčetom? Treba li čekati da babinje prođe? To se pitaju mnoge novopečene mame. Iako se prije smatralo kako novorođenče nikako ne smije van prije 1. mjeseca života, danas bebe idu puno ranije u svoju prvu šetnju, ali treba paziti da beba ne bude okružena velikim brojem ljudi. "Vrijeme mora biti ugodno, dakle, ne prehladno, niti prevruće. Proljetne i ljetne bebe, dakle rođene u sezonama koje su tople mogu sigurno van i ranije, no za velikih vrućina se ne preporučuje izlazak s bebom", kaže pedijatrica mr. sc. Giovana Armano te dodaje ako je beba rođena zimi ipak bi bilo dobro pričekati do mjesec dana, osim ako je zima izuzetno blaga, a beba dobro, može se preporučiti šetnja i prije dobi od jednog mjeseca, ali oko podneva.

Jako je važno i kamo ideš u šetnju s bebom. Šetnja uz prometnice s gustom frekvencijom vozila se nikako ne preporučuje, a ona uz more u prirodi ili po parkovima je svakako poželjna. "Prve šetnje bi trebale biti kraće, npr. petnaestak minuta, a zatim sve duže, naravno ponovo u odnosu na vrijeme i dob bebe. Bebe obično jako vole biti na zraku i lijepo spavaju kada ih se šeta", savjetuje dr. Armano. 

Kako odjenuti bebu i što sve ponijeti sa sobom?

Kada je u pitanju odijevanje bebe, ono što trebaš zapamtiti da je nikako ne treba utopljavati. "Dobro je prije odlaska u šetnju provjeriti koja je temperatura zraka vani, puše li te možda, ako se planira dulja šetnja ili boravak dalje od kuće, kakva je prognoza. Najbolje je bebu odjenuti slojevito, tako da se jedan dio robice može skinuti ako je vruće ili obući ako je hladno, može i rezervna dekica", ispričala je pedijatrica Armano.

Ono što je važno naglasiti da ljeti svakako treba s bebom izlaziti u šetnju ranije ujutro i kasnije navečer.

"S obzirom na virus korone, ako se beba šeće u području gdje istovremeno boravi više ljudi, ne bi bilo loše prekriti kolica s tetra-pelenom. Ipak je najbolje šetati u prirodi, pa u tom slučaju ne treba ničim pokrivati", upozorava Armano te dodaje kako prekrivanje ima smisla i ako beba zaspi u šumi gdje ima insekata. Tada je dobro imati posebne mrežice da se beba zaštiti od uboda.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Pedijatrica Giovana Armano donosi šest savjeta za mlade mame koje se spremaju na prvu šetnju s bebom

1. Šetaj sa svojom bebom što više. Beba mora biti na zraku, tada će mirnije spavati, bolje sisati i brže napredovati. Možete šetati i nekoliko puta dnevno. Ako imaš vrt ili terasu i to je dobro, ali bebi će biti možda ljepše ako izađete u šetnju, a i tebi će koristiti!

2. Odredi ritam i vrijeme za šetnju. Ponekad je dobro da imaš vrijeme određeno za šetnju. Tvoja bebica će ubrzo prepoznati kada ju oblačiš za šetnju da slijedi izlazak. Naravno u slučaju jako ružnog vremena (vjetra, kiše, oluje…) možeš izostaviti izlazak, no kada se vrijeme poboljša kreni u šetnju!

3. Nemoj se bojati da se beba ne prehladi ako je vani hladno. Nema prehladnog vremena koje bi onemogućilo šetnju, osim u nekim izuzetni okolnostima, ali ima neadekvatne odjeće. Ako bebicu dobro utopliš možeš s njome van i kad je zima.

4. Ljeti šetaj s bebom, ranije ujutro ili kasnije poslije podne. Zaštiti bebu suncobranom ili pokrovom kolica ako ipak ima dosta sunca. Veće bebe možeš mazati i s kremama s visokim zaštitnim faktorima (50 i više) po nogama i rukama ako su izloženi suncu. Na glavu obavezno stavi kapicu sa šiltom ili šeširić ako nemaš suncobran.

5. U ljetno doba bebu treba adekvatno odjenuti, da joj ne bude vruće, da se ne znoji. Česti su osipi u ljetnim sezonama zbog vrućine. Također treba paziti na kvalitetu odjeće, tj. da ljeti bebina odjeća bude od čistog pamuka koji je prozračan i dobro upija. Pokušaj bebu obući kao što ste i sebe. Nemoj bebu ljeti prekrivati s debelim dekama. Za pokrivanje ti može poslužiti i frotir ili pamučna plahtica. Kada je ljeto beba može imati majice i benkice kratkih rukava ili bez rukava i kratke hlačice ili samo pamučni bodi. I ne treba imati više slojeva odjeće.

6. Ako duže šetate opremi se rezervnom robicom, pelenama, dekicom, ovisno o vremenu, vodom za bebu ako je ljeto i beba nije isključivo dojena. Ako planirate duže biti odsutni ponesi i neku kašicu za bebu, ako je veća i nije isključivo na prsima. A pri tome ne zaboravi na sebe. I sebi ponesi tekućine ako je toplo!

Uživaj u svakoj šetnji sa svojom bebom!

Neka igre na otvorenom počnu! Klikni & Uštedi!

 | Author: