Beba Zdravlje i njega bebe 24. lipnja 2020.

Što ponijeti, kako se pripremiti i kako izgleda prvi pregled novorođenčeta kod pedijatra?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada beba navrši mjesec dana treba obaviti prvi pregled kod pedijatra. Prvi pregled se obavlja u starosti bebe od jednog mjeseca, izuzetno ranije, prema medicinskoj indikaciji, pojavi nekih simptoma ili preporuci patronažne sestre

Prvi pregled bebe kod pedijatra je jako važan. Roditelji su željno iščekivali tijekom trudnoće da se rodi bebica, da je konačno vide i da je mogu primiti, pomaziti. Ali, naravno i da je s bebicom sve u redu, da je zdrava i da se dobro razvija.

Tijekom trudnoće roditeljima je bilo važno da je trudnoća urednog tijeka (nalazi, UZV, tlak…), da se mama dobro osjeća i da se beba počne micati. Željno su, ali i sa zebnjom iščekivali porod. Kada mama rađa prvi puta sve je novo i novo i neizvjesno. Hoće li će sve dobro proći, hoće li će beba biti dobro, hoće li će majka imati jake bolove…Uvijek je dobro da i otac bude na porodu kako bi mami bilo lakše. Na trudničkim tečajevima novi roditelji saznaju sve o trudnoći i porodu, no na žalost, ne puno o tome što se događa kada se beba rodi i dođe s mamom kući.

Patronažna sestra obilazi bebu kada se rodi. Ona dolazi u kuću pa može mami pomoći, savjetovati je, pokušati riješiti probleme oko dojenja i grčeva, spavanja, hranjenja, njege i još mnogo drugih stvari.

Prvi pregled kod pedijatra

Kada beba navrši mjesec dana treba obaviti prvi pregled kod pedijatra. Prvi pregled se obavlja u starosti bebe od jednog mjeseca, izuzetno ranije, prema medicinskoj indikaciji, pojavi nekih simptoma ili preporuci patronažne sestre.

Prvi pregled kod pedijatra je novi izazov. Je sa njihovom bebom sve u redu? Napreduje li dobro? hoće li će pedijatar ukazati na neki problem koji oni do sada nisu uočili? Da li mama tj. roditelji rade sve kako treba? Sve to, i još mnogo toga su pitanja i ponovo neizvjesnost za nove mlade roditelje.

Zato je jako važno da izaberu pedijatra kojem će povjeriti zdravlje svoje bebe. Dakle, jako je važan i odnos sa pedijatrom, povjerenje…Ponekad roditelji biraju pedijatra (ako je to moguće) prema preporuci prijatelja, poznanika, baka, susjeda…Ipak, najvažnije je da se uspostavi osobno dobar odnos i povjerenje.

Medicinska sestra koja radi u timu s pedijatrom, je također jako važna, jer roditelji najčešće nju prvo, a i često se lakše njoj povjere. Ona je tu u prvim telefonskim kontaktima.. Za prvi pregled se dogovara sa medicinskom sestrom oko termina pregleda, te se odredi točan datum i vrijeme kada će roditelji dovesti bebu.

Kada beba prvi puta dolazi na pregled, dobro je da budu oba roditelja prisutna, tako i pedijatar može vidjeti cjelovitu obitelj zajedno.

Medicinska sestra, kod prvog pregleda obavlja osnovni intervju sa roditeljima uzimajući podatke o svim generalijama obitelji, upis novog pacijent, otvaranje kartona…

Prvi posjet pedijatru traje najduže jer je potrebno uzeti detaljnu anamnezu (razgovor o bolestima roditelja, trudnoći, porodu) te o prvom mjesecu života bebe, što beba jede, kako spava, da li ima grčeve… i sve to uredno zabilježiti.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Što ponijeti?

Na prvi posjet treba svakako donijeti medicinsku dokumentaciju o trudnoći i porodu, po mogućnosti (za neke pedijatre) i fotokopiju dokumenata koja ostaje u kartonu bebe. Beba treba imati i zdravstveno osiguranje (zdravstvenu iskaznicu ili ispis) da bi se mogao otvoriti karton. Ponekad se beba mora javiti pedijatru i prije dobivanja zdravstvene iskaznice, ali to je iznimno. Na pregled je dobro ponijeti i predložak ili tetra pelenu na koju će se bebica staviti kada se skine te rezervnu robicu i rezervne pelene. Često se. naime, desi da se bebica kad se skine pomokri ili bljucne i zaprlja robicu u kojoj su je donijeli, pa je jako važno da ju se ima u što drugo obući kada pregled završi.

Što pedijatar pregledava kod bebe?

Medicinska sestra prije samog pregleda kod pedijatra pita o vrsti prehrane, izvaže i izmjeri bebicu te upiše mjere u karton bebe.

Pedijatar na prvom pregledu pregleda bebu. Važno je u prvom redu kako beba napreduje - antropometrijske mjere bebe (težina, visina, opseg glave), fizikalni pregled bebe, te ispita kako beba reagira (neurološki status)… Prilikom pregleda pedijatar detaljno ispita roditelje o problemima koji ih muče u vezi s bebom i njenim razvojem, ako ih imaju. Često su roditelji u stresu i zaborave sve pitati pitati, pa se preporučuje da pitanja koja ih muče stave na papir ili na mobitel te nakon pregleda sve iscrpno ispitaju.

Nakon pregleda pedijatar će obavijestiti roditelje kako se razvija njihova beba, dati savjet ako roditelje nešto muči (napredak bebe, isključivo dojenje, adaptirano mlijeko ako ga već beba uzima, grčevi, bljuckanje, često buđenje noću, mogući osipi i drugo) te preporuke za uzimanje profilakse D vitamina, i uputiti na UZ kukova koji moraju obaviti sve bebe da bi se na vrijeme isključile anomalije razvoja kuka. Najbolje vrijeme kada treba obaviti UZ kukova je između 6 do 8 tjedana starosti bebe.

Pedijatar će nakon svega .dogovoriti sljedeći pregled u dobi od 2 mjeseca kada se započinje sa cijepljenjem. Ako roditelji imaju daljnjih pitanja u vezi s cijepljenjem bilo bi dobro da ih postave već prilikom prvog pregleda, da bi se lakše priredili za sljedeću kontrolu.

Na kraju će medicinska sestra zakazati točan termin sljedećeg pregleda u dobi od 2 mjeseca kada se beba prvi puta cijepi kod pedijatra.

Prati razvoj svoje bebe po mjesecima u prvoj godini života kroz edukativan videoserijal sa stručnjacima, članke i blogove poznatih mama. Pampers i missMAMA stručno i s ljubavlju vode mamu i bebu kroz prvu godinu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.