Beba Razvoj u 1. godini 16. rujna 2020.

Najmanja beba u Hrvatskoj rođena je s tek 414 grama: 'Nakon 112 dana napokon je puštena kući'

Foto: RTL/screenshot
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prava mala mrgudica, kako kaže njezina mama, bila je dugačka svega 24 centimetara, a danas je napustila osječku bolnicu gotovo 5 puta teža

Elena je najmanja hrvatska beba i najveće hrvatsko čudo. Kada je došla na svijet mogla je stati u majčin dlan, priču donosi RTL Danas.

Prava mala mrgudica, kako kaže njezina mama, bila je dugačka svega 24 centimetara, a jučer je napustila osječku bolnicu gotovo 5 puta teža. 

Najmanja beba u Hrvatskoj, Elena, rodila se s 414 grama. Provela je 36 dana na respiratoru, ali bez ijedne operacije. Rođena je u jeku pandemije, i zbog toga je tata mogao vidjeti tek na sat vremena. "Odmah po porodu je doktor rekao da je najmanja. Kasnije smo to provjerili i ispalo je da stvarno jeste. Elena je mrgudava. Jako je veliki borac. Svašta je prošla. Da nije takva, ne bi bila tu s nama danas", ispričala je njena majka Marija za RTL.

mollie perrin Možda te zanima... Ruka joj je bila manja od prstena, ali dokazala je da je malo čudo Beba

Rođena je u svibnju, u 27. tjednu trudnoće. 

"Taj strah i neizvjesnost. Nismo znali kako će sve biti, ali smo nekako vjerovali i znali da će sve biti dobro", rekla je Marija.

"Bili smo svi uzbuđeni jer smo dobili dijete s najmanjom kilažom. Sve sestre s ovog odjela su se trudile da daju svoj maksimum i ponosna sam na njih Elena ide van. Jako veliki stres je bio jer se uvijek bojite što će vas sutra dočekati. To je veliki stres", kazala je Anamarija Brož, glavna sestra Zavoda za neonatologiju KBC-a Osijek.

"Ne možemo nikome predočiti, kad pričamo o tim bebicama, svi se zamisle. Nije to komad kruha, zamislite si olovku, flomaster, te dužine. To su zaista male, male bebice. Njihov cijeli dlan je kao vaš komadić prstića. Toliki je njihov dlan", rekla je Tajana Vakanjac, medicinska sestra Zavoda za neonatologiju KBC-a Osijek Tajana Vakanjac.

trudnica, liječnik Možda te zanima... Kako prepoznati opasnost prijevremenog poroda? Trudnoća

Iza Elene je 112 dugih bolničkih dana. Danas je ova mala Osječanka napokon otišla kući.

"Prema jednom američkom registru, postoji samo 260 djece rodne mase ispod 400 grama koje su dosad preživjele, tako da je preživljenje vrlo nisko", rekao je za RTL pedijatar neonatolog Darjan Kardum. "U sljedećih nekoliko tjedana potrebno je strogo praćenje od strane oftalmologa jer tu može doći do pogoršanja nalaza. Što se tiče dugoročnih prognoza, tu smo dosta optimistični, prije svega jer ima uredan ultrazvuk mozga i ta glavica raste sukladno našim očekivanjima", objasnio je.

Pratit će je najmanje još godinu dana, ali vjerojatno i dulje, u KBC-u Osijek.

Možda te zanima... Čudesna beba rođena u 21. tjednu daje nadu za svu nedonoščad Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.