Beba Zdravlje i njega bebe 27. veljače 2019.

Najmanja beba na svijetu napokon puštena kući

Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Beba koja se rodila u 24. tjednu trudnoće težila je svega 268 grama, poput glavice crvenog luka i bila je toliko malena da je stala na dlan. Danas je nakon 6 mjeseci napokon puštena kući

Nakon gotovo 6 mjeseci koliko je proveo u bolnici, liječnici Keio University bolnice u Tokiju pustili su kući najmanju bebu na svijetu koja je iz bolnice izašla zdrava. Rodio se u 24 tjednu trudnoće, težio je svega 268 grama, poput glavice crvenog luka i bio je toliko malen da je stao na dlan.

mollie perrin Možda te zanima... Ruka joj je bila manja od prstena, ali dokazala je da je malo čudo Beba

Mališan se rodio u kolovozu prošle godine hitnim carskim rezom jer mu se težina u majčinom trbuhu nije povećavala. Liječnici su procijenili da mu je život u opasnosti i izvadili su ga iz majke te su ga smjestili na neonatalni odjel intenzivne njege gdje su upravljali njegovim disanjem i prehranom. Mališan je uredno dobivao na težini, koja mu je porasla na 3238 grama. Nakon nekog vremena mogao je sisati i tada su znali da je ono najgore prošlo. 

"Sretna sam što je toliko dobio na težini jer, iskreno, nisam bila sigurna da će uspjeti preživjeti", rekla je njegova majka.

 | Author: Handout/REUTERS/PIXSELL Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL

Stopa preživljavanja nedonošenih beba koje teže manje od 300 grama još uvijek je vrlo niska, "osobito ako je riječ o muškoj djeci", rekli su liječnici tokijske bolnice.

Prethodni rekorder je dječak rođen u Njemačkoj koji je težio 274 grama. Bilo je to 2009. godine, rekli su japanski liječnici pozivajući se na registar Sveučilišta u Iowi koji vodi evidenciju najmanje djece na svijetu. U Njemačkoj je 2015. godine rođena i najmanja djevojčica, imala je svega 252 grama.

Sonja Golac Palčica Možda te zanima... Najmlađa hrvatska Palčica sada je zdrava beba Roditelji

U svijetu je zabilježeno rođenje 23 bebe koje su pri rođenju težile manje od 300 grama i preživjele su. Samo četvero njih bili su dječaci.

"Želim da ljudi znaju da se djeca mogu vratiti kući snažna čak i ako su rođena vrlo mala", rekao je dr. Takeshi Arimitsu, a prenosi Japan Times.

 | Author: Handout/REUTERS/PIXSELL Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL

Možda te zanima... Čudesna beba rođena u 21. tjednu daje nadu za svu nedonoščad Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.