Beba Mama poslije poroda 08. svibnja 2016.

Miris beba potiče mame da budu odgovorne i brinu o njima

majka beba
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Miris majkama pomaže da se suoče sa strahovima i brigama. Djeluje na njih kao stimulans, potiče ih da brinu o djeci i strahuju za njih

Miris beba u prvih nekoliko mjeseci od porođaja, majkama pomaže da se suoče sa strahovima i brigama. To su utvrdili japanski stručnjaci sa Sveučilišta Nagasaki, na osnovu eksperimenta u kojem je testirano osjetilo mirisa 38 žena. One su prekrivenih očiju mirisale odjeću koju su nosile bebe i onu u kojoj su bili muškarci, a polovica ispitanica bile su majke.

Miris na majku djeluje kao stimulans

Za to vrijeme sniman im je dio mozga zadužen za racionalno razmišljanje. Žene koje su nedavno rodile, gotovo nepogrešivo su prepoznale odjeću beba, a one koje nemaju djecu, bile su precizne u 60 posto slučajeva. Dok su mirisale mušku garderobu, obje grupe žena pokazale su sličan rezultat, preciznost veću od 70 posto, a slična im je bila i moždana aktivnost.

Kako se ženski mozak mijenja nakon rođenja djeteta?

“Promjene upućuju na zaključak da porođaj mijenja način rada mozga. Miris bebe na majke djeluje kao stimulans, potiče ih da budu odgovorne, brinu o djeci i strahuju za njih”, istaknula je Cinthya McQuay, psiholog sa Sveučilišta Glasgow. I istraživanje koje je nedavno obavljeno u Kanadi pokazalo je da miris bebe potiče proizvodnju dopamina, hormona zaslužnog za ljubavnu euforiju.

Nakon rođenja djeteta, hormon ljubavi preplavi naš mozak

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.