Beba Igre za bebe 27. siječnja 2014.

Mali vodič kroz nosiljke

nosiljke
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Marama, sling, ili klasična klokanica, ergonomska nosiljka, ili mei tai - izbor je u webshopovima i trgovinama opreme za bebe velik, a kako bismo vam pomogli u odabiru, donosimo vam pregled svih vrsta nosiljki s objašnjenima po čemu je svaka od njih posebna

nosiljka  | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nošenjem nećete razmaziti dijete!

Nošenje beba iznimno je važno za psihološki i motorički razvoj. Noseći svoje dijete, pomažete mu da osjeti pripadanje, sigurnost, konstantnu podršku i ljubav. Više nije potrebno naglašavati kako ona stara legenda da će se nošenjem dijete razmaziti ima jednako smisla kao priče o babi Jagi i drugim čudovištima.

Nošenjem možete samo pridonijeti djetetovom razvoju, a uz to je jednako važno osigurati dobru podršku samom sebi, i to oslobađajući teret s ruku i prenoseći ga na dobro i kvalitetno pomagalo zvano nosiljka. Kada birate nosiljku, dobro proučite što vam koji model nudi i odaberite onu koja najviše odgovara vašoj i bebinoj konstituciji, svakodnevnici i potrebama. Najvažnije je da vam je udobna i da uživate noseći svoju bebu u njoj.   

nosiljke | Author: Promo Foto: Promo

Sling

PixieKid Sling nosiljka je zapravo kratka marama s dva aluminijska prstena kojima "vežete" i podešavate nosiljku prema položaju nošenja koji želite. Ova nosiljka podržava nošenje od samog rođenja pa do djetetovih 20 kilograma, brzo se namješta i idealan je suputnik u svim situacijama kada bebu trebate brzo staviti u nosiljku, podojiti ili uspavati, gdje god se u tom trenutku nalazili.

Težina se raspoređuje dijagonalno po tijelu nositelja. Prednost sling nosiljke je upravo u rasponu položaja, njih više od 10 različitih, sukladno dobi i motoričkom razvoju bebe. Neki od položaja su kolijevka, prsa o prsa, bok, buddha i tako dalje. Sling spada među meke nosiljke, te ga namještate točno prema bebinoj i svojoj građi. 

nosiljka | Author: Promo Foto: Promo

Ergonomska nosiljka

Ergonomske nosiljke Ergo baby kompaktne su nosiljke s kopčama. Iako mnoge nosiljke koje imaju kopče zahtijevaju od vas da dobro pročitate upute za postavljanje, a onda se s njima možete osjećati kao cyborg, kod ove nosiljke to nije slučaj.

Važno je napomenuti da ergonomske nosiljke u pravilu podržavaju nošenje od rođenja pa do djetetovih 20 kilograma, no nosite li novorođenče, potreban vam je dodatak koji će osigurati kvalitetan položaj. Bebu možete nositi sprijeda, straga i bočno, i svaki od tih položaja osigurat će ergonomski ispravan položaj i za dijete i roditelje.

nosiljke | Author: Promo Foto: Promo

Mei tai

Pixiekid Mei tai je također kompaktna nosiljka, no umjesto kopči ima trake koje vežete na različite načine, ovisno o vašoj konstituciji i bebinoj dobi, odnosno motoričkom razvoju. Ovo je zapravo kombinacija kompaktne nosiljke i marame za nošenje, pa je njena udobnost zajamčena od samog početka nošenja.

Ukoliko ste početnik u roditeljstvu i nošenju, preporučuje se da vaša beba ima dobru kontrolu vratnih mišića prije nego je počnete nositi u mei tai nosiljci, koju onda možete koristiti sve do mlađe vrtićke dobi, odnosno, treće ili četvrte godine djeteta, u položajima prema naprijed, na leđima i boku. Dizajn mei tai nosiljke osigurava ergonomski položaj bebinih kukova o kojoj god dobi govorimo, a težina se prilikom nošenja raspoređuje preko cijelog tijela i osigurava maksimalnu udobnost. 

nosiljka | Author: Promo Foto: Promo

Marama

Odaberete li klasičnu ili rastezljivu maramu, kao što je Bobawrap, njihov koncept je u suštini jednak. Marama je dugačak komad dijagonalno rastezljive tkanine ili posebno rađenog pletiva, većinom od pamuka, koji doseže i do 5,5 metara. Razlog velikoj dužini ove nosiljke, je upravo ono čemu služi - da zamotate sebe i bebu na neki od različitih načina vezanja, kako bi osigurali udobnu i kompaktnu nosiljku.

U marami možete nositi bebu od rođenja, i doista je jedna od nosiljki koja pruža velike mogućnosti, no morate joj posvetiti i dosta vremena, kako biste je naučili vezati na različite načine. Kada se dovoljno posvetite učenju, vezanje marame je kao vezanje čvora na vezicama cipela, uzima vrijeme, ali na njega ne mislite.

nosiljke | Author: Promo Foto: Promo

Klokanica

Baby Bjorn klokanica jedna je od najpopularnijih kompaktnih nosiljki na svijetu. Postoji nekoliko varijanti Bjornice, od onih za novorođenče, do onih za veće bebe, i sve se kopčaju. Maksimalna težina nošenja djeteta u ovoj nosiljci je 12 kilograma, i raspoređuje se po cijelom tijelu nositelja.

Kod nošenja bebe u nosiljci najčešće se preporučuje da je okrenuto prema osobi koja ga nosi. Tako, iako je ova nosiljka oblikom prilagođena i nošenju djeteta okrenutog prema van, od vremena kada samostalno može držati glavu, takav položaj nije preporučljiv za duže nošenje ili spavanje, budući da je opterećenje mišića i nositelju i bebi znatno veće nego kod nošenja "prema sebi". 

Pročitajte i druge članke u specijalu Oprema za novorođenče!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • danijelabun83

    Imam tomy klokanicu meni je ok a I beba stara 4mj. Je zadovoljna u njoj jedino sto nije ergonomski bas najispravnija.Zanima me dali nosenje u prosjeku svaki dan pola sata u takvoj klokanici moze  nastetit? ??

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.