O ekološkom i biodinamičkom uzgoju hrane za bebe i djecu razgovarali smo s Angelom Ferrarom iz švicarske tvrtke Holle
Svaki roditelj zna da razvoj i zaštita dječjeg imunosustava počinje od prvog dana života, a u današnje vrijeme kada sve više djece ima različite alergijske reakcije na hranu i okoliš, ali i probleme s prekomjernom težinom u kasnijoj dobi potreba za kvalitetnom hranom postaje sve važnija.
Na stručnom skupu "Cjelovit pristup zdravlju djeteta – prehrana, suplementacija i njega" u zagrebačkoj Makronovi vrhunski stručnjaci pričali su o izazovima za dječje zdravlje u ovom prijelaznom razdoblju godine te naglasili tri važne komponente: prehranu, dodatke prehrani i njegu kože.
Holle ima sve organske proizvode za bebe i djecu
Važnost striktnih standarda kvalitete dječje hrane te prednosti sastojaka iz ekološkog ili biodinamičkog uzgoja na stručnom skupu prezentirao je Angelo Ferrara iz švicarske kompanije Holle. Ova tvrtka postoji već više od 80 godina, poznata je po kvaliteti svojih proizvoda te od svojih početaka promovira ekološko poljodjelstvo kao jedinu održivu vrstu poljoprivrede, a od 1951. imaju Demeter certifikat koji garantira da je velik dio njihovih sirovina proizveden po načelima biodinamičkog uzgoja.
U svojoj ponudi imaju više od 80 proizvoda za djecu, od adaptiranog mlijeka koje se radi od kravljeg i kozjeg mlijeka, kašice od svih vrsta žitarica i mesa te različite grickalice. Angelo Ferrara objasnio je za missMAMA kakvi su njihovi proizvodi te kako se proizvode.
Što je glavna karakteristika Holle kašica i drugih proizvoda?
U kašicama ne koristimo šećer, sol i aditive. Čak ni u grickalicama. Naše kašice mirišu po povrću i voću. Dodajemo samo ono što moramo po europskim zakonima. Adaptirano mlijeko prilagođeno je dječjoj dobi, a nudimo i različite kašice od riže, pira, prosa i drugih cjelovitih žitarica koji se organski uzgajaju. Pazimo da sve sirovine budu barem regionalne, ako ih nemamo u svom području nabavljamo ih iz bliskih, tako rižu ne uvozimo iz Kine nego iz Italije ili Španjolske.
Koja je glavna razlika između tvrtke Holle i drugih koje se bave organskom proizvodnjom?
Mi imamo preko 85 godina iskustva u proizvodnji organske hrane za djecu. Radimo prema biodinamičkim pravilima Demeter certifikata i jedini smo koji nude samo organsku hranu za bebe i djecu. Imamo adaptirano mlijeko, kašice i grickalice koje su sve organski proizvedene.
Kako se proizvodi hrana prema biodinamičkim standardima?
Kada se proizvodi hrana cijela Demeter farma mora biti napravljena prema biodinamičkim standardima. Ne može jedno drvo na farmi biti prirodno, a drugo GMO. Na primjer, kravama se ne odstranjuju rogovi jer su važni za proizvodnju mlijeka i zato dobijemo najbolje mlijeko. Ova pravila nisu uobičajena u organskoj proizvodnji.
Što bi roditelji trebali izbjegavati u dječjoj hrani?
Ljudi bi trebali biti svjesni koliko je šećer štetan. Mi nemamo šećer u svojim proizvodima. Treba obratiti pažnju i na količinu hrane. Grickalice se mogu dati djeci, ali u razumnim granicama. Treba biti oprezan i zbog štetnih sastojaka i zato je važna činjenica da puno naših proizvoda ima Demeter certifikat gdje je upotreba umjetnih pesticida i gnojiva, ali i GMO tehnologija strogo je zabranjena.
Kako vidite budućnost u ekološkoj proizvodnji dječje hrane?
Naša tvrtka se razvija jer se ljudi sve više okreću prema organskoj hrani. U mnogim zemljama, tako i u Hrvatskoj ljudi postaju svjesni važnosti kvalitete hrane, ali i koliko neki sastojci mogu biti štetni. Kada postanete roditelj prva pomisao je organska hrana, čak i ako vas to prije nije zanimalo. Kad dobijete bebu počnete razmišljati kako ćete ju zdravo hraniti. Vi to ne morate jesti, ali vaše dijete mora.