Beba Razvoj u 1. godini 01. kolovoza 2016.

Bebe stare dva mjeseca pamte najduže dva do tri dana

beba mama
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Već od prvog dana života beba može prepoznati mamin glas i miris, a dan-dva kasnije i lice. Međutim, ako vas beba stara nekoliko tjedana ne vidi par dana, zaboravit će vas

Kako razvoj bebinog pamćenja napreduje, tako raste njena sposobnost da pamti sve više osoba i događaja, a u dobi od oko dvije godine djetetovo pamćenje postaje trajno. Evo kako teče razvoj od trećeg tjedna do šestog mjeseca:

Ukoliko tijekom prvih nekoliko tjedana bebu napustite na kraće vrijeme, nećete joj nedostajati. Vi ste joj poznati, ali ako samo nakratko napustite sobu i ponovno se vratite, njoj ćete biti novo lice. Tek u dobi od pet-šest mjeseci beba će početi shvaćati da ste vi ona ista mama od maloprije, svaki put kad vas ugleda.

Čim ugledaju nešto novo, zaborave što se prije događalo

Bebama vrlo lako odvlači pažnju svaki zvuk, glas, svjetlost ili predmet koji se pomiče. Svaki sat koji beba provede u budnom stanju, za nju predstavlja zanimljivo, tajanstveno i novo putovanje. Ona se zanima samo za ono što joj privuče pažnju i, čim ugleda nešto novo, odmah zaboravlja što je radila ili što se događalo neposredno prije toga.

Što znače bebini izrazi lica?

U dobi od oko sedam tjedana beba će početi primjećivati promjene. Počet će, također, prepoznavati riječi, svoje ime, međutim, pamćenje joj je još uvijek vrlo siromašno. Tijekom jednog istraživanja majke su zamoljene da jednu riječ svom djetetu izgovore 60 puta dnevno, u vremenskom razdoblju od dva tjedna. Nakon toga, bebe su prepoznavale tu riječ, ali je nisu pamtile dugo, već poslije 24 sata potpuno su je zaboravljale.

Kako bi zapamtila što je naučila, predmeti moraju stajati na istom mjestu

U razdoblju između šestog i osmog tjedna bebe mogu naučiti i upamtiti vrlo jednostavan zadatak. Psiholozi iz Kanade, koji proučavaju razvoj beba, utvrdili su sljedeće: ako na bebinu nožicu pričvrstite malenu uzicu kojom ona može pokretati zvončiće zakačene na krevetić beba će češće micati tu nožicu kako bi zanjihala zvončiće. Međutim, taj "trik" neće zapamtiti - provodit će ga svega nekoliko sati.

Pamćenje bebe stare osam tjedana može trajati najduže dva do tri dana. Da bi zapamtila ono što je naučila, predmeti u njenom okruženju moraju stajati na istom mjestu, međutim, s 12 tjedana beba će naučeno "gradivo" pamtiti šest do osam dana, a u dobi od oko 26. tjedna, beba će određene stvari pamtiti 15 do 16 dana.

Bebe se smiju kako bi nasmijale mame

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.