Beba Razvoj u 1. godini 17. svibnja 2016.

Bebe ponekad glume plač!

Beba plače
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenici smatraju da lažni plač uspješno privlači pažnju roditelja, ali i uvelike doprinosi društvenom i emotivnom razvoju djeteta

Izgleda da nas i bebe znaju nasamariti. Kao što mnogi roditelji sumnjaju, bebe ponekad plaču bez ikakvog razloga. Suze im služe kao sredstvo da dobiju ono što žele.

Jedno istraživanje u Japanu imalo je za cilj utvrditi razloge zbog kojih naši mali anđeli plaču. Dvije bebe snimane su kamerom u trajanju od 60 minuta. To su ponovili još točno 102 puta u sljedećih pola godine. Uglavnom su bebe bile uznemirene prije i nakon plakanja, ali ne uvijek.

Prva beba nazvana je “Beba R” i na početku studije imala je sedam mjeseci, dok je druga, “Beba M”, imala devet mjeseci. Sav materijal njihovog plakanja izmontiran je u 68 snimki plača od po pet sekundi.

Beba kroz plač govori što joj treba

Prilikom analize ponašanja beba prije i nakon plakanja, znanstvenici su shvatili da su epizodama plakanja Bebe M prethodili pravi znakovi uzrujanosti, poput pravljenja grimasa, buke i tužnog izgleda. Međutim, znanstvenici su otkrili da je Beba R često plakala ubrzo nakon smijanja.

Privlače pažnju roditelja

Dok je 98 posto plakanja Bebe R zaista bio pravi plač, epizoda plakanja koja se dogodila kada je Beba R imala 11 mjeseci potvrdila je sumnje znanstvenika. Naime, i majka i znanstvenici vidjeli su da je beba plakala samo da bi privukla pažnju majke, jer se, čim joj je majka prišla, nasmijala.

Upomoć, moje dijete plače!

Znanstvenici smatraju da lažni plač uspješno privlači pažnju roditelja, ali i uvelike doprinosi društvenom i emotivnom razvoju djeteta. “Bebe koje su sposobne odglumiti plač na taj način svakodnevno uspješno komuniciraju s roditeljima, i lažni plač uvelike doprinosi razvoju njihovog odnosa s njima”, smatraju oni.

Studija je također otkrila da nakon epizode plakanja bebe ostaju tužne ili uznemirene, a da postaju smirenije i sretnije samo kada se ostvari fizički kontakt s roditeljem.

Što znače bebini izrazi lica?

Istraživači vjeruju da je Beba R koristila lažni plač zato što ima braću i sestre s kojima se mora natjecati za pažnju roditelja. Znanstvenici smatraju da braća i sestre mogu obogatiti društvene interakcije kod kuće i povećati njihovu raznovrsnost, jer takvo okruženje stimulira razvoj komunikativnih sposobnosti kod beba.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.