Beba Razvoj u 1. godini 29. studenoga 2022.

Bebe plaču bez suza, a mogu spavati i otvorenih očiju. Evo zašto...

plakanje bebe
Foto: Shutterstock ; Zašto bebe plaču bez suza?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Provjerila si je li gladno, žedno, napuhano, ima li grčeve ili možda leži na mokroj peleni. I sve si to isključila. Pa što mu je onda? Možda misliš da se samo pretvara da plače jer nema suza?

Svim roditeljima će ova situacija biti poznata; presvukla si svoje novorođenče, nahranila ga i stavila na spavanje; ali umjesto da spava ono plače, štoviše vrišti. Lice mu je iskrivljeno, oči širom otvorene, a cijelo mu tijelo već poprima tamno crvenu boju i stvarno se čini da isprobava koliko su mu jaka pluća.

Provjerila si je li ipak moguće da je gladno, žedno, napuhano, ima li grčeve ili možda ipak leži na mokroj peleni. I sve si to isključila. Pa što mu je onda?

Možda se samo pretvara da plače? Jer, ne vidite da mu se baš suze slijevaju niz lice i padaju na jastuk... No teško da baš uvježbava za prvu nagradu iz glume... Ako nisi znala, novorođenčad plače bez suza jer im se suzni kanali još razvijaju.

"Bebe počinju plakati sa suzama nakon drugog tjedna života, ali kod nekih taj proces traje duže pa je normalno i da se nekoj djeci suzni kanali razvijaju sve do trećeg mjeseca života", potvrdila je za portal Mamamia pedijatrica dr. Tanya Remer Altmann.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ;Grčevi kod beba: Koju hranu izbjegavati?

Kad se oblikuju, žlijezde u obliku badema se smjeste ispod gornjeg kapka i proizvode suze koje vlaže oko.

"Jednom kad suzni kanal proradi proces podsjeća na kišni oblak; suze se spuštaju niz oko do svojevrsnog sustava odvodnje u unutarnji kut oka i nastavljaju se slijevati niz nos", kaže dječja oftalmologinja dr. Phillipa Sharwood i objašnjava da, 'koliko se vidi da plačemo, tj. da nam se suze 'slijevaju niz obraze', ovisi o tom sustavu 'odvodnje' i o tome koliko suza proizvede suzni kanal'. 

Liječnici kažu kako do danas nije poznato zašto se bebe rađaju s nerazvijenim suznim kanalom, te napominju kako se događa i da malena djeca počnu proizvoditi suze koje se, zbog nedovoljno razvijenih ili blokiranih suznih kanala, ne slijevaju normalno kao što je gore opisano, do ruba oka pa niz nos. Toj se djeci, kad plaču, suze spuštaju ravno na obraze, a može biti problem u jednom ili u oba nedovoljno razvijena suzna kanala. 

Možda te zanima... Zašto bebe prestanu plakati kad ih nosimo dok hodamo? Beba

Mogu spavati i otvorenih očiju

Iako to možda zvuči čudno, zapravo se toga ne treba bojati. Neke bebe spavaju s otvorenim očima, kao rezultat medicinskog stanja zvanog lagoftalmus.

Razlog zbog kojeg bebe mogu spavati s otvorenim očima nije poznat, ali to može da biti povezano s njihovim jedinstvenim ciklusima spavanja i provođenjem više vremena u REM fazi sna nego odrasli. Ali to je bezopasno, prilično uobičajeno i ne ukazuje na problem sa spavanjem.

Možda te zanima... 12 razloga zašto bebe plaču i trikovi za roditelje iz prve ruke Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.