Beba Razvoj u 1. godini 18. studenoga 2023.

10 stvari koje je bi bilo dobro znati o novorođenčetu prije nego stigne

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U nastavku teksta pročitaj kojih je to 10 stvari koje moraš znati o novorođenčadi, od plakanja i kupanja, do promjene pelena i dojenja.

1. Bebe ponekad izgledaju izduženo odmah nakon rođenja

Ponekad bebe nakon rođenja izgledaju malo čudno. Lice im može biti zgužvano, glava im možda bude malo izdužena nakon putovanja kroz porođajni kanal, ili im koža ima plavkastu boju. Nakon 9 mjeseci u maternici neko vrijeme, nakon što izađu, mogu biti i natečeni, pogotovo oči, no ubrzo postanu točno onakvom bebom kakvom si ju zamišljala.

Beba novorođenče porod Možda te zanima... Kako izgleda beba nakon poroda? Trudnoća

2. Nemoj očekivati geste kao što su osmijeh prvih 6 tjedana

Christopher Tolcher, pedijatar iz Los Angelesa kaže u šali da prvih 6 tjedana "radiš za šefa koji spava ili je namrgođen." On osjeti povezanost s majkom i ocem i želi biti nošen na njihovim rukama, no još to ne može iskazati.

3. Prakticiraj kupanje sa spužvom sve dok pupak ne ispadne

Ako ga držiš suhim, pupak će prije otpasti. Obično se to dogodi u prva dva tjedna. Uostalom, novorođenčad se ne zaprlja toliko jako da to nije moguće oprati mlakom vodom i spužvicom.

Kad otpada bebin pupak nakon rođenja i kako ga njegovati?

4. Smiješ dirati fontanele

Kada se beba rodi, kosti lubanje su odvojene, a srastanje se odvija postupno kako bi se mozak mogao širiti i rasti. Slobodan prostor između kostiju lubanje ispunjen je vezivnim tkivom. Na mjestima gdje se sastaju kosti koje se još nisu spojile, nalaze se fontanele.

Postoje dvije fontanele – prednja ili velika, koja se nalazi na tjemenu, te mala ili zadnja koja se nalazi na potiljku. Iako ta mjesta, na kojima kosti još nisu srasle, izgledaju vrlo ranjivo, fontanele možeš slobodno dirati i time nećeš povrijediti svoje dijete. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

5. Beba će ti reći prima li dovoljno hrane

Novorođenče mora jesti svaka dva do tri sata, ali ako dojiš, teško je znati koliko mlijeka ono zapravo dobiva. "Težina djeteta najbolji je pokazatelj u ranim danima", kaže Tolcher. Novorođenče gubi 5 do 8 % svoje porođajne težine u prvom tjednu, ali bi ju trebao nadoknaditi u drugom tjednu. Praćenjem broja i količine stolice djeteta (a da pri tome ne postanemo opsjednuti s time) možemo znati da li dijete dobro napreduje.

Prva novorođenačka stolica naziva se mekonij. Tamne je boje, gusta i ljepljiva. Mekonij se nakupi u djetetovom probavnom traktu tijekom trudnoće te dijete prvih nekoliko dana nakon rođenja ima mekonijalnu stolicu. Otprilike trećeg dana stolica počinje mijenjati boju i konzistenciju. Što više novorođenče dobiva majčina mlijeka, to je stolica svjetlija.

Možda te zanima... Dobiva li beba dovoljno mlijeka? Prepoznaj znakove! Beba

 

6. Promjena pelene

Nauči na vrijeme kako mijenjati pelenu. Koža novorođenčeta i beba je osjetljiva. Pelenski osip je česti problem koji se očituje kao crvenilo, svrbež, osjećaj pečenja u pelenskoj regiji. Najvažnije je znati da ne ostavljaš predugo pelenu, nekoliko sati na dan pusti da beba bude bez pelene, koristi proizvode bez kemikalija, redovito kupaj bebu, no nemoj ju trljati ručnikom jer previše pritiska na bebinu kožu također može rezultirati osipom.

7. Suha koža bebe je normalna

Možda je bebina koža u početku meka i svilenkasta, no to se brzo mijenja. "Kada bi se ti 9 mjeseci kupala u tekućini, a zatim izašla na zrak i tvoja bi koža bila suha." kaže pedijatrica Laura Jane. Ne moraš ništa posebno raditi po tom pitanju, no možeš posegnuti za hipoalergenskim losionom bez mirisa. Osim suhe kože, česta je pojava i akni koje obično traju nekoliko mjeseci.

8. Ne moraš biti zaključana u kući

"Vodi normalan život, ali koristi zdrav razum kad izađeš van", kaže Tolcher. Izbjegavaj zatvorene prostore, poput trgovačkih centara za vrijeme blagdana i bolesne ljude. "Nauči stariju braću i sestre da umjesto djetetova lica, dodiruju njegove nogice.", kaže Jane.

Možda te zanima... Dječji proizvodi: Što sve trebaš za prvu godinu bebinog života Beba

9. Bebe plaču i to je normalno, to je njihov način komuniciranja

Njihov plač reći će ti kada su gladni, kada im je hladno i kada imaju prljavu pelenu. Plakanje je njihov način komunikacije. Nemoj dozvoliti da te to frustrira.

10. Novorođenčad puno spava

Bitno je da djeca kada su mala puno spavaju. Djeca koja imaju kvalitetne cikluse spavanja imaju manji rizik od prekomjerne težine i razvoja dijabetesa, kao i manji broj problema s učenjem i pažnjom, prenosi Parent. No, prvih nekoliko mjeseci iznimno je važno i da dijete jede svaka dva do tri sata, što za tebe znači manje sna ili isprekidan san. Tijekom dana nemoj dati djetetu da spava dulje od tri sata bez jela, dok ih preko noći možeš pustiti da spavaju koliko žele jednom dok povrate težinu koju su izgubili nakon poroda.

7 razloga zašto je važno da dijete dobije dovoljno sna

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.